Tiramisu...
... avagy az olaszok trifle-ja
A történet szerint tiramisut a velencei régióban készítettek először. Egy német cukrász nevéhez kapcsolódik, így találunk hasonlóságot az angolok desszertje, a trifle és a tiramisu között, mely német közvetítéssel jutott el ide. Maga a recept végtelenül egyszerű, de fontos, hogy minden alapanyag megfelelő minőségű legyen, különben nem lesz finom a végeredmény. Az eredeti receptet egy Jamie Olivertől ellesett csavarral módosítottam, az első réteg piskótára olvasztott csokoládét csorgattam, ez egyrészt ad hozzá egy kis extra ízt, valamint tartást ad és nem csúszik szét a szelet.
Hozzávalók:
- 200 g babapiskóta
- 4 dl kávé
- 500 g mascarpone
- 200 g cukor
- 4 tojás
- 200 g étcsokoládé
- 50 g vaj
- rum
- kakaópor
Elkészítés:
Először főzzük le a megfelelő mennyiségű kávét, - nem biztos, hogy mind kelleni fog, attól függ milyen a babapiskóta és mennyit szív fel - majd adjunk hozzá egy kis rumot. (Az a jó, ha nem szívja meg magát túlságosan.) A tojásokat válasszuk szét, a sárgáját verjük fel habosra a cukorral, majd adjuk hozzá a mascarponét és keverjük simára. A fehérjéket verjük keményre egy csipet sóval, majd óvatosan, kis adagonként keverjük hozzá a mascarponéhoz. A csokoládét gőz fölött olvasszuk fel, adjuk hozzá a vajat, majd ízesítsük be a rummal. A babapiskótákat vízszintesen félig mártsuk bele a kávéba, majd fektessünk egy réteget a jénai edény aljára, erre öntsük rá a csokoládét és a mascarpone felét. A maradék piskótát szintén mártsuk bele a kávéba, majd fektessük az előző réteg tetejére, mehet rá a maradék mascarpone, majd szórjuk meg a tetejét nyers kakaóval.