2016. jún 22.

Lecsó...

írta: kssbnc
Lecsó...

...avagy a magyar konyha egyik ékköve.

A nyár egyik leghagyományosabb ételének, Magyarországon talán a lecsót lehetne nevezni. Ahogy megérkeznek az első szabadon termesztett zöldségek, már kezdhetjük is főzést. Maga az étel a balkánról származik, és nem sok köze van a franciák ratatouille-ához. Ahány háztartás annyiféle lecsó készül, viszont három alapanyag mindig ugyanaz, a paradicsom, paprika és hagyma. Innentől kezdve, úgy variáljuk, ahogy szeretnék, lehet a darabolást többféleképpen elvégezni, lehet hosszú illetve rövid lére eresztve főzni, cukorral vagy anélkül, mehet bele tojás tarhonya,kolbász, esetleg krumpli. A paradicsomot belerakhatjuk hámozva vagy hámozatlanul is. Íme az én verzióm.

20160622_122150.jpg

Hozzávalók:

- 1 fej vöröshagyma

- 3 db paradicsom

- 5 db paprika

- 500 ml sűrített paradicsom

- 2 ek. cukor

- 100 g tarhonya

- 4 db tojás

- só

- 1 ek. zsír

Elkészítés:

 Ha a paradicsom héját szeretnék leszedni, akkor azzal kezdjünk. Tegyünk fel forrni egy edényben vizet, a paradicsomok aljára vágjunk egy x-et, majd dobjuk bele a forróvízbe. Legyen készítve egy tálban jeges víz, és pár perc forrázás után tegyük át ebbe a paradicsomokat. Ha lehűltek akkor az x-nél kezdve letudjuk húzni a héját.

A hagymát pucoljuk meg és daraboljuk fel, a zsíron dinszteljük meg, ha kell adjunk hozzá egy kis vizet. Közben a paprikának szedjük ki a csumáját és a maradék magokat is kaparjuk ki, csíkozzuk fel, ha szeretnénk lehet karikára is vágni. Adjuk hozzá a paprikát a hagymához és jól forgassuk össze, majd pároljuk fedő alatt, amíg megfonnyad. Daraboljuk fel a paradicsomot cikkekre és adjuk hozzá a megfonnyadt paprikához.

Öntsük rá a sűrített paradicsomot, ízesítsük és főzzük 5 percet, majd adjuk hozzá a tarhonyát, ettől besűrűsödik annyira amennyire kell, főzzük további 10 percet. Keverjük meg és a tojásokat üssük bele egyesével-ezután már nem szabad keverni, mert akkor a tojások szét esnek- és főzzük 10 percet. Kínáljunk mellé friss kenyeret.

 

 

Szólj hozzá

vega paradicsom paprika lecsó