Sárga túró...
...avagy egy családi recept
Sziasztok!
Sok sok éve készül itthon ez a kevésbé ismert recept. Családom egy része Északkelet-Magyarországról származik, ahol ennek az ételnek nagy hagyománya van, általában azok ismerik, akik erről a vidékről származnak, én se találkoztam ezzel az étellel még máshol. Mi édesen készítjük, de halottam már sós verzióról is. A húsvéti asztal nélkülözhetetlen része nálunk. Alapvetően egy liter tejhez adunk 10 tojást, nálunk 13 tojás kerül bele. Fontos, hogy a tojásokat ne verjük fel nagyon, csak épphogy keverjük össze. Szükség lesz a folyamathoz egy sűrű hálóra is vagy egy konyharuhára. Miután elkészítettük legalább egy éjszakát csöpögtetni kell. A szokás szerint vasárnap a többi húsvéti étellel együtt kosárban vitték a templomba, hogy a pap megáldja, ezért szombaton készítették el.
Hozzávalók:
- 1 liter tej
- 13 tojás
- 15 dkg cukor
- 200 g mazsola
Elkészítés:
A tejet a cukorral és a mazsolával felrakjuk főni, addig főzzük, amíg jól fel nem forr. A tojásokat felütjük, majd nagyjából elkeverjük, csak annyira, hogy szétessenek a sárgák. Mikor felforrt a tej, a tojást beleöntjük és folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg túró állagú nem lesz, innen ered a neve is. Egy sűrű hálóba vagy konyharuhába öntjük, - a levét mi nem használjuk fel, de van ahol megisszák - majd a négy sarkát egy zsinórral összekötjük és felakasztjuk egy tál fölé csöpögni legalább egy éjszakára. Miután lecsöpögött és állt eleget, kibontjuk és szeletelve fogyasztjuk sonkához, tojáshoz.