Chicken tikka massala...
...avagy az indiai ami mégsem az.
Sziasztok!
A héten az első recept ami elkészült szinte az egész világon ismert, és bármelyik áruház polcain megtalálható előre elkészítve. ( Hozzá teszem borzalmas, szóval érdemes otthon elkészíteni. ) Az étel nem is Indiából származik, hanem Angliából. Valószínűleg India gyarmati státusza befolyásolta az angol konyhát, és az európai valamint az indiai konyha keveréke ez az étel. Érdekesség még, hogy 2009-ben az angolok megpróbálták elérni, hogy az Európai Unió által eredetvédett termékké legyen nyilvánítva, de nem sikerült.
Hozzávalók:
- 600 g csirkemell
- 3 fej hagyma
- 5 dl joghurt
- 5 ek. garam massala
- 3 tk. őrölt paprika ( lehet csípős és édes is )
- 1 tk. mustármag
- 1 tk. kurkuma
- 1 tk. gyömbér vagy 1 kis darab friss gyömbér
- 2,5 dl csirkealaplé
- 2,5 dl paradicsompüré
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 lime
- só
- citrom bors
Elkészítés:
A csirkemellet kockázzuk fel. A joghurtot keverjük el 3 evőkanál garam massalával, 2 teáskanál paprikával és a lime levével, majd adjuk hozzá a csirkét és hagyjuk pácolódni pár órán keresztül, de lehet egy egész éjszakát is.
A hagymákat és a fokhagymákat pucoljuk meg és szeletlejük fel, nem kell apróra vágni, később pürésítjük majd. Egy magasabb falú edényben melegítsünk fel egy kis olajat, majd adjuk hozzá a hagymát és dinszteljük meg, figyeljünk oda, hogy ne barnuljon meg, ha nem enged elég levet akkor adjunk hozzá egy kis alaplevet. Pár perc múlva mehet bele a fokhagyma is. 10 perc elteltével, húzzuk le a lángról és pürésítsük. Tegyük vissza alacsony lángra és adjuk hozzá a paradicsompürét, szórjuk bele a maradék garam massalát és paprikát, valamint a többi fűszert is adjuk hozzá. Engedjük fel az alaplével és sózzuk meg ízlés szerint.
A csirkét vegyük ki a joghurtból és felhevített serpenyőben pár perc alatt pirítsuk le. Adjuk hozzá a szószhoz a csirkét és a maradék joghurtot amiben pácoltuk. Mivel a csirke nem volt sózva, utóízesítsük együtt az egészet, sóval, borssal. Főzzük még 15-20 percig, hogy az ízek jól összeálljanak. Köretnek párolt rizst készítettem mellé, egy kis korianderrel megszórva.