2016. ápr 08.

Chicken tikka massala...

írta: kssbnc
Chicken tikka massala...

...avagy az indiai ami mégsem az.

Sziasztok!

A héten az első recept ami elkészült szinte az egész világon ismert, és bármelyik áruház polcain megtalálható előre elkészítve. ( Hozzá teszem borzalmas, szóval érdemes otthon elkészíteni. ) Az étel nem is Indiából származik, hanem Angliából. Valószínűleg India gyarmati státusza befolyásolta az angol konyhát, és az európai valamint az indiai konyha keveréke ez az étel. Érdekesség még, hogy 2009-ben az angolok megpróbálták elérni, hogy az Európai Unió által eredetvédett termékké legyen nyilvánítva, de nem sikerült. 

sam_5013.JPG

Hozzávalók:

- 600 g csirkemell

- 3 fej hagyma

- 5 dl joghurt

- 5 ek. garam massala

- 3 tk. őrölt paprika ( lehet csípős és édes is ) 

- 1 tk. mustármag

- 1 tk. kurkuma

- 1 tk. gyömbér vagy 1 kis darab friss gyömbér

- 2,5 dl csirkealaplé

- 2,5 dl paradicsompüré

- 3 gerezd fokhagyma

- 1 lime

- só

- citrom bors 

Elkészítés:

A csirkemellet kockázzuk fel. A joghurtot keverjük el 3 evőkanál garam massalával, 2 teáskanál paprikával és a lime levével, majd  adjuk hozzá a csirkét és hagyjuk pácolódni pár órán keresztül, de lehet egy egész éjszakát is.

A hagymákat és a fokhagymákat pucoljuk meg és szeletlejük fel, nem kell apróra vágni, később pürésítjük majd. Egy magasabb falú edényben melegítsünk fel egy kis olajat, majd adjuk hozzá a hagymát és dinszteljük meg, figyeljünk oda, hogy ne barnuljon meg, ha nem enged elég levet akkor adjunk hozzá egy kis alaplevet. Pár perc múlva mehet bele a fokhagyma is. 10 perc elteltével, húzzuk le a lángról és pürésítsük. Tegyük vissza alacsony lángra és adjuk hozzá a paradicsompürét, szórjuk bele a maradék garam massalát és paprikát, valamint a többi fűszert is adjuk hozzá. Engedjük fel az alaplével és sózzuk meg ízlés szerint. 

A csirkét vegyük ki a joghurtból és  felhevített serpenyőben pár perc alatt pirítsuk le. Adjuk hozzá a szószhoz a csirkét és a maradék joghurtot amiben pácoltuk. Mivel a csirke nem volt sózva, utóízesítsük együtt az egészet, sóval, borssal. Főzzük még 15-20 percig, hogy az ízek jól összeálljanak. Köretnek párolt rizst készítettem mellé, egy kis korianderrel megszórva. 

Szólj hozzá

csirke szárnyas fűszer csípős spicy chicke tikka