2016. máj 08.

Gulyás leves

írta: kssbnc
Gulyás leves

Sziasztok!

Vasárnapra nem szerettünk volna húslevest készíteni, így a gulyás levesre esett a választásunk. Eredetileg marhahúsból készül, tehát ez sem egy gyors leves. Olcsóbb és jobban elérhető, ha sertéshúsból készítjük, ugyanolyan finom lesz és gyorsabban elkészül. 

sam_5040.JPG

Hozzávalók:

- 500 g sertés vagy marhahús

- 2-3 darab répa

- 1 fej vöröshagyma

- 2 gerezd fokhagyma

- 2 db fehérrépa 

- 1/4 zellergumó

- 1/4 fej kelkáposzta (elhagyható)

- 4 db burgonya 

- 2 tk. őrölt paprika

- fél paradicsom

- fél paprika 

- 1,5 - 2 l víz

- só, bors

- kömény

- babérlevél

- 1 tk. paprikakrém 

Elkészítés:

A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk és feldaraboljuk, majd a paradicsomot és a paprikát is. Kevés olajon megfonnyasztjuk a hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát is. Lehúzzuk a lábast a tűzről és megszórjuk paprikával, beletesszük a paradicsomot és a paprikát, majd visszarakjuk a tűzre, kevés vízzel felöntjük és felforraljuk. Közben kockázzuk fel a húst és sózzuk meg, adjuk a pörköltalaphoz, engedjük fel a vízzel, adjuk hozzá a babérlevelet és a köményt, majd főzzük a húst, amíg elkezd puhulni.

Pucoljuk meg a zöldségeket és felezzük el a répákat, a zellert vágjuk nagyobb darabokra. Ha a hús már elkezdett puhulni, adjuk hozzá a zöldségeket és a paprikakrémet. Sózzuk és borsozzuk, majd főzzük, amíg majdnem megpuhulnak, ekkor adjuk hozzá a krumplit. Közben kóstoljuk és ha szükséges még ízesítsük. Ha megfőttek a zöldségek, elzárhatjuk. 

 

 

Szólj hozzá

leves zöldség paprika gulyás