Gulyás leves
Sziasztok!
Vasárnapra nem szerettünk volna húslevest készíteni, így a gulyás levesre esett a választásunk. Eredetileg marhahúsból készül, tehát ez sem egy gyors leves. Olcsóbb és jobban elérhető, ha sertéshúsból készítjük, ugyanolyan finom lesz és gyorsabban elkészül.
Hozzávalók:
- 500 g sertés vagy marhahús
- 2-3 darab répa
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db fehérrépa
- 1/4 zellergumó
- 1/4 fej kelkáposzta (elhagyható)
- 4 db burgonya
- 2 tk. őrölt paprika
- fél paradicsom
- fél paprika
- 1,5 - 2 l víz
- só, bors
- kömény
- babérlevél
- 1 tk. paprikakrém
Elkészítés:
A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk és feldaraboljuk, majd a paradicsomot és a paprikát is. Kevés olajon megfonnyasztjuk a hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát is. Lehúzzuk a lábast a tűzről és megszórjuk paprikával, beletesszük a paradicsomot és a paprikát, majd visszarakjuk a tűzre, kevés vízzel felöntjük és felforraljuk. Közben kockázzuk fel a húst és sózzuk meg, adjuk a pörköltalaphoz, engedjük fel a vízzel, adjuk hozzá a babérlevelet és a köményt, majd főzzük a húst, amíg elkezd puhulni.
Pucoljuk meg a zöldségeket és felezzük el a répákat, a zellert vágjuk nagyobb darabokra. Ha a hús már elkezdett puhulni, adjuk hozzá a zöldségeket és a paprikakrémet. Sózzuk és borsozzuk, majd főzzük, amíg majdnem megpuhulnak, ekkor adjuk hozzá a krumplit. Közben kóstoljuk és ha szükséges még ízesítsük. Ha megfőttek a zöldségek, elzárhatjuk.