2017. már 19.

Sült csülök, tepsis burgonyával

írta: kssbnc
Sült csülök, tepsis burgonyával

Sziasztok!

A következő recept egy kicsit hosszadalmas lesz, de alapvetően nem bonyolult, valamint nagyon finom és kiadós a végeredmény. Csülköt nem nehéz beszerezni, bármelyik hentesnél vagy piacon kapható. A hús főzésekor keletkező alaplét tegyük el a fagyasztóba, később jól jöhet bármihez. A krumplit az egyik kedvenc módomon készítem el, Jamie egyik karácsonyi műsorában láttam, hogyan készíti el és azóta, ha tepsiben akarom készíteni, ezt a módot választom.

csulok.jpg 

Hozzávalók:

- 1 db csülök

- 2 db répa

- 2 db fehérrépa

- 1/2 fej fokhagyma 

- 1/2 karalábé 

- 1/2 zeller 

- 1 fej hagyma 

- 1 kg krumpli 

Elkészítés:

A zöldségeket megtisztítjuk, majd feldaraboljuk és egy nagy lábosba rakjuk. A csülköt mossuk le és mehet a zöldségek mellé, majd az egészet öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje, dobjunk bele borsot, babérlevelet és főzzük 1,5 - 2 órát.  

A krumplihoz olyan fajtát válasszunk, aminek vékony a héja, mert héjában fogjuk sütni. Mossuk meg a krumplikat, majd negyedeljük a nagyobbakat, a kisebbek maradhatnak félben is. Főzzük meg a őket félig egy lábosban, ezt úgy ellenőrizhetjük, hogy egy kést már bele tudunk szúrni nagyobb erőlködés nélkül, de ha kiemeljük még nem esik le róla.

Mikor kész a krumpli, akkor öntsük a tepsi aljába, forgassuk össze 2 kanál zsírral, dobjunk mellé pár gerezd fokhagymát és fűszerezzük sóval,rozmaringgal. A csülköt jól sózzuk meg, fektessük a krumplira és süssük 190 °C-on 1 órát, közben ha kell, keverjük meg néha a krumplit, hogy ne tapandjon le és szép barnára süljön mindenhol. A végén kapcsoljuk fel a hőmérsékletet maximumra és süssük hólyagosra a bőrét, ez változó lehet a sütő típusa miatt, ha van rá mód használjunk légkeverést, közben figyeljük folymatosan, ha szép barna és hólyagos akkor kivehetjük. 

Szólj hozzá

krumpli sertés csülök alaplé