Lasagne
Sziasztok!
A héten egy finom olasz lasagne készült. Mindenki találkozott már vele, és remélhetőleg nem a gyors verziójával amit bármelyik bevásárlóközpontban meg lehet találni, inkább készítsük el otthon, nem egy nehéz fogás. A lényege, hogy a húsos ragut,ami lehet klasszikus bolognai ragu, de készíthetünk bármilyen mást is,a tésztát és a besamelt rétegezzük felváltva. Annyi réteget csinálhatunk amennyit csak akarunk, csak a hozzávalók mennyisége szab határt. Ez a mennyiség 6 adagra elég.
Hozzávalók:
Ragu:
- 500 g sertés/marha hús
- 500 ml sűrített paradicsom
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- só, bors
- bazsalikom, oregano, kakukkfű
Besamel:
- 5 dkg vaj
- 5 ek. liszt
- 5 dl tej
- szerecsendió
- bors
- só
Egyéb:
-250 g lasagne tészta
- 200 g mozzarella
Elkészítés:
A fokhagymát és vöröshagymát megpucoljuk és felaprítjuk. Olajon pároljuk meg a vöröshagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát is. Adjuk hozzá a húst, sózzuk, borsozzuk, majd fehéredésig pirítsuk. Öntsük fel a sűrített paradicsommal, fűszerezzük, majd főzzük, amíg megpuhul a hús.
Közben készítsük el a besamel mártást. Tegyük fel a fél liter tejet melegedni, nem kell felforralni. A vajat olvasszuk meg, majd folyamatos keverés mellett szórjuk hozzá a lisztet. Egy csomómentes masszát kell kapjunk, amit pirítsunk pár percig, de ne barnuljon meg! Ez azért kell, hogy a liszt elveszítse a nyers ízét. A forró tejet óvatosan adagoljuk hozzá a lisztes masszához, közben folyamatosan kevergessük. A végén egy sűrű csomómentes mártást kell kapjunk. Ízesítsük sóval, borssal és szerecsendióval.
A tepsi aljára tegyünk egy réteg tésztát, majd jöhet rá a ragu, újabb tészta, besamel mártás és így tovább, amíg minden elfogy, figyeljünk rá, hogy a tetejére jusson besamel mártás. Ha szeretnénk morzsoljunk a tetejére mozzarellát is. 190 °C-os sütőben süssük 15-20 percig. Adhatunk mellé rukkolát egy kis olívaolajjal meglocsolva.