2016. jún 07.

Lasagne

írta: kssbnc
Lasagne

Sziasztok!

A héten egy finom olasz lasagne készült. Mindenki találkozott már vele, és remélhetőleg nem a gyors verziójával amit bármelyik bevásárlóközpontban meg lehet találni, inkább készítsük el otthon, nem egy nehéz fogás. A lényege, hogy a húsos ragut,ami lehet klasszikus bolognai ragu, de készíthetünk bármilyen mást is,a tésztát és a besamelt rétegezzük felváltva. Annyi réteget csinálhatunk amennyit csak akarunk, csak a hozzávalók mennyisége szab határt. Ez a mennyiség 6 adagra elég.

20160604_133141.jpg

Hozzávalók:

Ragu:

- 500 g sertés/marha hús

- 500 ml sűrített paradicsom

- 1 fej vöröshagyma

- 3 gerezd fokhagyma

- só, bors

- bazsalikom, oregano, kakukkfű

Besamel:

- 5 dkg vaj

- 5 ek. liszt

- 5 dl tej

- szerecsendió

- bors

- só

Egyéb:

-250 g lasagne tészta

- 200 g mozzarella

Elkészítés:

A fokhagymát és vöröshagymát megpucoljuk és felaprítjuk. Olajon pároljuk meg a vöröshagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát is. Adjuk hozzá a húst, sózzuk, borsozzuk, majd fehéredésig pirítsuk. Öntsük fel a sűrített paradicsommal, fűszerezzük, majd főzzük, amíg megpuhul a hús.

Közben készítsük el a besamel mártást. Tegyük fel a fél liter tejet melegedni, nem kell felforralni. A vajat olvasszuk meg, majd folyamatos keverés mellett szórjuk hozzá a lisztet. Egy csomómentes masszát kell kapjunk, amit pirítsunk pár percig, de ne barnuljon meg! Ez azért kell, hogy a liszt elveszítse a nyers ízét. A forró tejet óvatosan adagoljuk hozzá a lisztes masszához, közben folyamatosan kevergessük. A végén egy sűrű csomómentes mártást kell kapjunk. Ízesítsük sóval, borssal és szerecsendióval. 

A tepsi aljára tegyünk egy réteg tésztát, majd jöhet rá a ragu, újabb tészta, besamel mártás és így tovább, amíg minden elfogy, figyeljünk rá, hogy a tetejére jusson besamel mártás. Ha szeretnénk morzsoljunk a tetejére mozzarellát is. 190 °C-os sütőben süssük 15-20 percig. Adhatunk mellé rukkolát egy kis olívaolajjal meglocsolva.

Szólj hozzá