2016. sze 19.

Pizzás csiga kelt tésztából

írta: kssbnc
Pizzás csiga kelt tésztából

Sziasztok!

A múlthétvégén valami süteményt szerettünk volna és már nagyon régen csináltam pizzás csigát. Egyetlen hátránya ennek a receptnek, hogy a tésztát keleszteni kell és ez időigényes feladat, viszont cserébe egy nagyon finom foszlós tésztát kapunk, amit igazából bármivel megtölthetünk.

A kelt tésztáról már mindenki halott rémtörténeteket, de nem olyan nehéz elkészíteni mint azt hinnénk, csak fontos betartani az alap szabályokat, és nem érdemes variálni rajtuk, persze ha már nagy tapasztalattal rendelkezünk, akkor nyugodtan lehet próbálkozni. 

Fontos, hogy az alapanyagokat a készítés előtt jóval kivegyük, és már szobahőmérsékletűek legyenek.

Az élesztő felfuttatásánál nagyon figyelni kell a tej hőmérsékletére, mert ha túl hideg, akkor nem fog megkelni a tésztánk, ha viszont forró, akkor az élesztőt tönkretesszük, úgyhogy próbáljunk langyos, kézmeleg tejjel dolgozni.

A másik fontos pont, hogy a tésztát megfelelő helyen kelesszük, ugyanis szintén lényeges, hogy ne legyen se túl meleg se túl hideg, a megfelelő hőmérséklet a 27-29 fok.  Fontos, hogy a  tálat lefedjük! Legtöbbször érdemes a kelesztőtálat bebugyolálni egy takaróba, ami benntartja a meleget. 

A legjobb tésztát akkor kapjuk, ha kétszer is kelesztjük, ilyenkor a két fázis között át kell újra dagasztani, de ez elhagyható enélkül is nagyon jó lesz. Ha mégis szeretnénk kétszer keleszteni, akkor az első dagasztás és kelesztés után végezzük el a műveletet újra, de a dagasztást óvatos mozdulatokkal végezzük, és a tésztán formázzuk meg, majd ezután kelesszük a tepsiben. 

A tésztát nem szabad magas fokon sütni, mert a belső részei nyersek maradnak. Egy kg lisztből készült tészta, kb. 50 perc sütést igényel, persze ezt a forma is befolyásolja. 

pizzas_csiga.jpg

És most jöjjön a recept:

Kelt tészta:

- 60 dkg liszt

- 3 dkg élesztő

- 2 tojás sárgája 

- 2 ek. olaj 

- 1 ek. cukor 

- 350-375 ml tej ( attól függően mennyit vesz fel )

Elkészítés:

A cukrot és egy kevés langyos tejet összekeverem és felfuttatom benne az élesztőt. Közben a tojásokat szétválasztom. Ha kész az élesztő akkor a lisztet, a tojásokat, az élesztős  tejet és egy csipet sót elkezdek összedolgozni. Közben a  maradék tejet óvatosan adagolom hozzá és addig dagasztom amíg a tészta elválik a kezemtől és az edény falától is. Annyi tejet adjunk hozzá, hogy egy közepes állagú tésztát kapjunk. Amikor már egyenletesen el van dolgozva, öntsük hozzá az olajat és dolgozzuk bele. Egy tálat, amit le tudunk fedni, lisztezzünk ki és tegyük bele a tésztát,majd szórjuk meg liszttel. Ha megkelt, akkor újra dagasztjuk, de óvatosan, hogy ne nyomjuk ki belőle a levegőt. Nyújtsuk ki fél centi vastagra, majd kenjük meg a pizzás szósszal, ha mást szeretnénk használni (pl.: kakaót ), akkor előtte kenjük meg egy kis olvasztott vajjal és arra szórjuk a port. Tekerjük fel és vágjuk fel ujjnyi vastag szeletekre. tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és hideg sütőbe tegyük be, mert  amíg a sütő felmelegszik a melegedő levegőben is tud kelni. 180 °C-on süssük kb. 30 percet, de fontos figyelni, mert változhat a sütési idő minden tésztánál. Szúrjunk bele egy fogpiszkálót, vagy hústűt és ha nem ragad rá akkor kész. 

Paradicsomszósz:

Hozzávalók:

- 1 fej hagyma 

- 3 gerezd fokhagyma 

- 150 g sűrített paradicsom 

-  petrezselyem, oregano, bazsalikom, kakukkfű

- só, bors

- olívaolaj

- víz

Elkészítés:

Kevés olívaolajon fonnyasszuk meg az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Adjuk hozzá a paradicsompürét és pirítsuk le, ettől elveszik a nyers íze. Öntsük fel annyi vízzel, hogy könnyen kenhető állagú legyen. Sózzuk borsozzuk és forraljuk fel. Fűszerezzük meg és forraljuk még egy kicsit. Ha nem használjuk fel az egészet, akkor le is fagyaszthatjuk.

Szólj hozzá

vega pizza kelt tészta