2016. máj 25.

Klasszikus túrógombóc...

írta: kssbnc
Klasszikus túrógombóc...

...avagy a monarchia étele.

Sziasztok!

A múlthéten kicsit lemaradtam a bejegyzésekkel, mivel a vizsgaidőszak kicsit felemészti az időmet. A héten egy klasszikus receptet készítettem, melyet valószínűleg mindenkinek készített a nagymamája kiskorában. Úgy tűnhet ez egy tipikus magyar étel, de nem csak nálunk jellemző, hanem a szomszédos országokban is, valószínűleg a monarchia idejében alakult ki. Nem nehéz elkészíteni, viszont van pár kritikus pont, melyet érdemes betartani. A lényege, hogy könnyű és remegős legyen. Adhatunk mellé szokásos cukrozott tejfölt vagy valamilyen gyümölcsből készült mártást, esetleg lekvárt is, én egy vörösboros meggymártást készítettem.

sam_5051.JPG

Hozzávalók:

Gombóc:

- 500 g túró

- 120 g búzadara

- 4 db tojás

- 1 ek. vaj

- 100 g zsemlemorzsa

- 3 ek. cukor (elhagyható) 

Mártás:

- 500 g magozott meggy

- 1/2 dl száraz vörösbor

-  1 rúd fahéj

- 1/2 tk. szerecsendió

- 3 ek. méz

- 3 ek. barna cukor

Elkészítés:

A tojások sárgáját elválasztom a fehérjétől. A sárgáját a túróval és ha szeretnénk rakni bele cukrot azt ilyenkor adjuk hozzá áttöröm villával, vagy pedig krémesítem géppel, majd összekeverem a grízzel és félrerakom a hűtőbe legalább két órára, ez azért fontos, hogy a gríz megdagadjon. 

Közben készítsük el a mártást. A meggyet tegyük egy magas falú serpenyőbe és kezdjük el melegíteni, pár perc után elkezdi kiengedni a levét, adjuk hozzá a vörösbort, majd forraljuk fel, hogy elveszítse az alkoholtartalmát. Adjuk hozzá a fűszereket, a cukrot és a mézet, főzzük még 5-10 percet, amíg besűrűsödik. Ha kész, vegyük ki a fahéjat és pürésítsük.

Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat és pirítsuk meg rajta a zsemlemorzsát.

Ha letelt a két óra verjük fel a tojásfehérjéket, majd óvatosan forgassuk bele a grízes túróba, ettől lesz remegős és könnyű. Egy lábasban forraljunk fel vizet, majd vegyük vissza tartalékra. Vizes kézzel formáljunk dió méretű gombócokat, nem kell nagyobb, mert megnőnek, tegyük bele a gyöngyöző vízbe. 4-5 perc alatt megfőnek és feljönnek a felszínre, ekkor forgassuk bele a morzsába. Kész is vagyunk a gombócokkal.

Szólj hozzá

vega túró gombóc desszert