2016. okt 20.

Klasszikus sült csirke, párolt rizzsel.

írta: kssbnc
Klasszikus sült csirke, párolt rizzsel.

Sziasztok!

A hét első receptje egy egyszerű recept, melyet gyorsan el tudunk készíteni és nagyon finom. Biztos mindenki találkozott már a vasárnapi ebéd sült csirkéjével, ami egy örök klasszikus. Én egy nagyon egyszerű, de annál finomabb fűszerezést használtam, de nyugodtan lehet módosítani rajta. Mellé párolt rizst készítettem, melyet annyira nem is nehéz elkészíteni a tévhitekkel ellentétben, csak be kell tartani néhány alapszabályt. Lássuk a receptet. 

sultcsirke.jpg

Sült csirke:

- 2-3 csirkecomb

- só, bors, fűszerpaprika, fokhagyma, rozmaring, majoranna 

- olívaolaj

Elkészítés:

A fokhagymát megpucolom és hozzáadom az olívaolajhoz. A csirkecombokat, ha egészben vettük és szeretnénk elfelezni, akkor ott, ahol a felső és az alsó comb találkozása található, kezdjük el szétfeszíteni, érezni fogjuk, amikor szétugrik, majd itt vágjuk el késsel, így pillanatok alatt át tudjuk vágni. A csirkecombokat fűszerezzük be, majd öntsük le a fokhagymás olajjal és jól dörzsöljük bele a fűszereket mindenhol. 200 °C-os sütőben, egy lefedett tepsiben süssük 50-60 percet, majd vegyük le róla a fóliát és 220 °C-on pirítsuk meg. 

Párolt rizs:

- 200 g víz 

- 4 dl víz

- 1/4 hagyma

- só 

A párol rizst kétféle módon lehet elkészíteni, sütőben és tűzhelyen. Az alapvető arányok egy adag rizshez dupla adag víz, de ez függ a rizsszemek méretétől is. Az utolsó fázisig mindkét módszer megegyezik. Amikor a csirke elért a pirítási szakaszhoz, akkor mérjük ki a rizst, mossuk egészen addig, amíg átlátszó nem lesz a mosóvíz. Egy edénybe rakjunk egy kis olajat, adjuk hozzá a rizst és kezdjük el melegíteni. A hagymát pucoljuk meg és negyedeljük. Közben a kimért vizet forraljuk fel, és ha a rizsünket már üvegesre pirítottuk, akkor öntsük rá a forró vizet, sózzuk meg, kevergessük egy kicsit és adjuk hozzá a hagymát. Innentől lesz két lehetőség a befejezésre, vagy hagyjuk a tűzhelyen alacsony lángon, vagy pedig sütőbe rakjuk és ott pároljuk. Mindkét esetben 20 percig kell párolni, én a sütőben készítést ajánlom, mert akkor kisebb az esélye, hogy az alja odakap. A legfontosabb dolog a párolt rizsnél, hogyha pergősre szeretnénk csinálni, semmi esetre se kevergessük, mert akkor ragadós lesz. Ha elkészült a rizs, akkor hagyjuk hűlni egy kis időt és szedjük ki a hagymát, utána keverjük össze egy villával. 

Szólj hozzá