2016. ápr 17.

Olaszos rakott krumpli...

írta: kssbnc
Olaszos rakott krumpli...

...avagy egy kis csavar.

Sziasztok!

A héten egy gyors zöldséges receptet dobtam össze. Nagyon finom lett, bár egy kicsit időigényes az összeállítása. Pár dolgot beleépítettem az olasz konyhából, így jött létre ez a recept. Kétféle szószt készítettem hozzá, egy olaszos paradicsommártást, ami jól feldobja a krumpli semleges ízét, valamint egy sajtmártást, ami azért kellet, hogyha felvágjuk, akkor egyben maradjanak a rétegek és ne essenek szét, mint a magyaros verziónál.

sam_5017.JPG

Hozzávalók:

- 4-5 db közepes krumpli 

- 3-4 db paradicsom

- 1 db cukkini

- 250 ml sűrített paradicsom

- 250 ml alaplé

- 1 db vöröshagyma 

- 3 gerezd fokhagyma 

- oreganó, bazsalikom, kakukkfű 

- 4 ek. vaj

- 4 ek. liszt

- 4 dl tej  

- 10 dkg parmezán (de másfajta, erősebb ízű sajt is jó) 

- szerecsendió

- só, bors 

Elkészítés:

A krumplit mossuk meg és tegyük fel főni.

A cukkinit karikázzuk fel, nem kell túl vékonyra, majd forró serpenyőben egy pici olajon pirítsuk meg, sózzuk és borsozzuk.

A hagymát és a fokhagymát aprítsuk fel, és kevés olajon dinszteljük meg. Öntsük rá a sűrített paradicsomot és forraljuk össze, majd az alaplevet is öntsük hozzá. Fűszerezzük az oreganóval, bazsalikommal, kakukkfűvel sóval és borssal. Ha túl híg lenne, főzzük addig, amíg besűrűsödik.  

A tejet tegyük fel forrni, ha felforrt, tegyük félre. Egy másik edényben olvasszuk fel a vajat, majd szórjuk rá a lisztet és keverjük ki csomómentesre, majd melegítsük, amíg felhabzik, óvatosan kell, nehogy megégjen a liszt. Ha felhabzott, adjuk hozzá a tejet és keverjük el habverővel csomómentesre. Állítsuk be az ízét sóval, borssal és szerecsendióval. Adjuk hozzá a sajtot és keverjük jól össze, hogy elolvadjon. 

Ha megfőttek a krumplik pucoljuk le a héjukat és karikázzuk fel. A paradicsomot is karikázzuk fel.  A tepsit kenjük ki egy kis olívaolajjal és rakjunk az aljára egy réteg krumplit, mindig sózzuk meg a krumplirétegeket. Erre jöhet egy réteg cukkini, majd a sajtmártás. Ezután jöhet egy újabb réteg krumpli, szintén sózzuk, majd egy réteg paradicsom és erre a paradicsomszósz. Folytassuk a rétegezést, amíg minden el nem fogy. Figyeljünk rá, hogy a legtetejére maradjon a sajtmártásból, mivel ez szépen megbarnul.

Sütőben 190 °C-on 10-15 percig süssük, hogy összeálljon és megbarnuljon a teteje. 

Szólj hozzá

olasz vega cukkini paradicsom szósz