Olaszos rakott krumpli...
...avagy egy kis csavar.
Sziasztok!
A héten egy gyors zöldséges receptet dobtam össze. Nagyon finom lett, bár egy kicsit időigényes az összeállítása. Pár dolgot beleépítettem az olasz konyhából, így jött létre ez a recept. Kétféle szószt készítettem hozzá, egy olaszos paradicsommártást, ami jól feldobja a krumpli semleges ízét, valamint egy sajtmártást, ami azért kellet, hogyha felvágjuk, akkor egyben maradjanak a rétegek és ne essenek szét, mint a magyaros verziónál.
Hozzávalók:
- 4-5 db közepes krumpli
- 3-4 db paradicsom
- 1 db cukkini
- 250 ml sűrített paradicsom
- 250 ml alaplé
- 1 db vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- oreganó, bazsalikom, kakukkfű
- 4 ek. vaj
- 4 ek. liszt
- 4 dl tej
- 10 dkg parmezán (de másfajta, erősebb ízű sajt is jó)
- szerecsendió
- só, bors
Elkészítés:
A krumplit mossuk meg és tegyük fel főni.
A cukkinit karikázzuk fel, nem kell túl vékonyra, majd forró serpenyőben egy pici olajon pirítsuk meg, sózzuk és borsozzuk.
A hagymát és a fokhagymát aprítsuk fel, és kevés olajon dinszteljük meg. Öntsük rá a sűrített paradicsomot és forraljuk össze, majd az alaplevet is öntsük hozzá. Fűszerezzük az oreganóval, bazsalikommal, kakukkfűvel sóval és borssal. Ha túl híg lenne, főzzük addig, amíg besűrűsödik.
A tejet tegyük fel forrni, ha felforrt, tegyük félre. Egy másik edényben olvasszuk fel a vajat, majd szórjuk rá a lisztet és keverjük ki csomómentesre, majd melegítsük, amíg felhabzik, óvatosan kell, nehogy megégjen a liszt. Ha felhabzott, adjuk hozzá a tejet és keverjük el habverővel csomómentesre. Állítsuk be az ízét sóval, borssal és szerecsendióval. Adjuk hozzá a sajtot és keverjük jól össze, hogy elolvadjon.
Ha megfőttek a krumplik pucoljuk le a héjukat és karikázzuk fel. A paradicsomot is karikázzuk fel. A tepsit kenjük ki egy kis olívaolajjal és rakjunk az aljára egy réteg krumplit, mindig sózzuk meg a krumplirétegeket. Erre jöhet egy réteg cukkini, majd a sajtmártás. Ezután jöhet egy újabb réteg krumpli, szintén sózzuk, majd egy réteg paradicsom és erre a paradicsomszósz. Folytassuk a rétegezést, amíg minden el nem fogy. Figyeljünk rá, hogy a legtetejére maradjon a sajtmártásból, mivel ez szépen megbarnul.
Sütőben 190 °C-on 10-15 percig süssük, hogy összeálljon és megbarnuljon a teteje.