2017. máj 30.

Birkapörkölt

írta: kssbnc
Birkapörkölt

Sziasztok!

Húsvétkor a húsok közül főleg a bárány van terítéken, tavaly készítettem is egyben sült báránycombot, viszont már nagyon rég ettem birkapörköltet, így erre esett a választás. Sokféleképpen készítek el, mindenkinek van egy jól bevált receptje, ez az én verzióm. A húsnál fontos, hogy ne öreg birkáé legyen, mert az nagyon rágós és sokáig kell főzni, tehát ha tehetjük olyan helyen vásároljunk, ahol tudnak valami információt adni. Ne csak színhúst vásároljunk,hanem legyen csontos rész is, mivel az nagyon jó ízt ad, a legjobb rész talán a comb ehhez, csonttal együtt. Általánosságban elmondható, hogy egy kiló húshoz, 2 fej hagyma kell, 1-2 evőkanál paprika. Soha ne olajjal készítsük, hanem zsírral. A hús által kiengedett lében pároljuk, csak akkor adjunk hozzá vizet, ha azt már nagyon elfőtte. 

birkaporkolt.jpg

Hozzávalók:

- 2 kg birkacomb

- 2 ek. zsír

- 4 fej hagyma 

- 2-3 ek pirospaprika

- 1 tk. kömény

- 3-4 gerezd fokhagyma 

- 2 paradicsom

- 2 paprika 

- só

Elkészítés:

A húst kockázzuk fel, a csontos részeket bárddal daraboljuk fel. A hagymát pucoljuk meg, aprítsuk fel és dinszteljük meg a zsíron, a csontokat adjuk hozzá és pirítsuk meg fehéredésig, majd szórjuk meg a paprika felével. A paradicsom héját távolítsuk el, szeleteljük fel a paprikával együtt és mehet a lábasba. Pároljuk pár percig majd adjuk hozzá a színhúst is, várjuk meg amíg levet enged, és ízesítsük köménnyel, sóval, fokhagymával. Pároljuk 2-2,5 órán keresztül fedő alatt, néha rázzuk meg, hogy nehogy leégjen. Nekem ennyi időn után kellet egy kis vizet adnom hozzá, mivel nagyon elfőtt a leve. Adjuk hozzá a maradék paprikát, és pároljuk még másfél órán keresztül. Köretnek készíthetünk főtt burgonyát vagy nokedlit.

Szólj hozzá