2016. már 30.

Báránysült, tavaszi salátával...

írta: kssbnc
Báránysült, tavaszi salátával...

...avagy a húsvéti menü főfogása.

Sziasztok!

Még a hétvégén készítettem el ezt az egészben sült báránycombot. Nem igényel túl sok hozzávalót, viszont türelmet annál inkább, mert nem egy gyors recept. A bárányt érdemes megbízható helyen beszerezni, nehogy átverjenek és birkahúst kapjunk helyette. Én egy, a körúton található török henteshez mentem, ahol a jó minőségű húsnak még az a különlegessége, hogy halal módon vágják, azaz kivéreztetik. Ez a fajta vágásmód az arab világra jellemző, saját hagyományaik alapján vágják az állatokat, egyéb vallási szokások is kapcsolódnak hozzá. Egy tavaszias salátát készítettem hozzá.

dsc_0189.JPG

Hozzávalók:

Bárány:

- 2,5 kg csontos báránycomb

- 4-5 gerezd fokhagyma 

- rozmaring, kakukkfű

- citromhéj 

- só, bors

- olívaolaj 

Saláta:

- 4-5 szem hónapos retek

- 1/2 jégcsap retek 

- 1 fej saláta

- 1 szár póréhagyma 

- 4 fej gomba 

- 2 főtt tojás

- fehérborecet, mustár, olívaolaj

- só, bors

 dsc_0186.jpg

Elkészítés:

A fokhagymákat megpucolom. Az olívaolajat összekeverem a fűszerekkel és a citromhéjjal, de sót nem adok hozzá, majd csak sütés előtt sózom, mert elvonja a vizet a húsból. A fűszeres olajjal bedörzsölöm a húst, majd egy késsel kis zsebeket vágok a húsba és beledugom a megpucolt fokhagymákat. Beleteszem egy tálba lefedem és hűtőben 2-3 napig pácolom. Ha letelt a pácolási idő, kétféleképpen lehet elkészíteni, alufólia alatt vagy pedig római tálban, én alufólia alatt sütöttem, mivel nem fért volna bele a római tálunkba. 160 °C-on 2,5-3 órán át sütöm, az utolsó 15 percre kapcsoljunk át grill fokozatra és pirítsuk meg a tetejét, ha nincs ilyen akkor legalább fél órával a sütés vége előtt vegyük le a fóliát. Pihentessük a húst mielőtt felvágjuk.

Miközben sül a hús készítsük el a salátát. A retkeket és a gombát vágjuk fel vékony csíkokra. A salátát tépkedjük vékonyra, a póréhagymát pedig karikázzuk fel. Az olívaolajat keverjük el a mustárral és az ecettel, sózzuk, borsozzuk. Reszeljük bele a két főtt tojást a dresszingbe. Öntsük rá a dresszinget a salátára és keverjük össze, ha hagyjuk állni pár órát jól összeérnek az ízek.

 

Szólj hozzá