Báránysült, tavaszi salátával...
...avagy a húsvéti menü főfogása.
Sziasztok!
Még a hétvégén készítettem el ezt az egészben sült báránycombot. Nem igényel túl sok hozzávalót, viszont türelmet annál inkább, mert nem egy gyors recept. A bárányt érdemes megbízható helyen beszerezni, nehogy átverjenek és birkahúst kapjunk helyette. Én egy, a körúton található török henteshez mentem, ahol a jó minőségű húsnak még az a különlegessége, hogy halal módon vágják, azaz kivéreztetik. Ez a fajta vágásmód az arab világra jellemző, saját hagyományaik alapján vágják az állatokat, egyéb vallási szokások is kapcsolódnak hozzá. Egy tavaszias salátát készítettem hozzá.
Hozzávalók:
Bárány:
- 2,5 kg csontos báránycomb
- 4-5 gerezd fokhagyma
- rozmaring, kakukkfű
- citromhéj
- só, bors
- olívaolaj
Saláta:
- 4-5 szem hónapos retek
- 1/2 jégcsap retek
- 1 fej saláta
- 1 szár póréhagyma
- 4 fej gomba
- 2 főtt tojás
- fehérborecet, mustár, olívaolaj
- só, bors
Elkészítés:
A fokhagymákat megpucolom. Az olívaolajat összekeverem a fűszerekkel és a citromhéjjal, de sót nem adok hozzá, majd csak sütés előtt sózom, mert elvonja a vizet a húsból. A fűszeres olajjal bedörzsölöm a húst, majd egy késsel kis zsebeket vágok a húsba és beledugom a megpucolt fokhagymákat. Beleteszem egy tálba lefedem és hűtőben 2-3 napig pácolom. Ha letelt a pácolási idő, kétféleképpen lehet elkészíteni, alufólia alatt vagy pedig római tálban, én alufólia alatt sütöttem, mivel nem fért volna bele a római tálunkba. 160 °C-on 2,5-3 órán át sütöm, az utolsó 15 percre kapcsoljunk át grill fokozatra és pirítsuk meg a tetejét, ha nincs ilyen akkor legalább fél órával a sütés vége előtt vegyük le a fóliát. Pihentessük a húst mielőtt felvágjuk.
Miközben sül a hús készítsük el a salátát. A retkeket és a gombát vágjuk fel vékony csíkokra. A salátát tépkedjük vékonyra, a póréhagymát pedig karikázzuk fel. Az olívaolajat keverjük el a mustárral és az ecettel, sózzuk, borsozzuk. Reszeljük bele a két főtt tojást a dresszingbe. Öntsük rá a dresszinget a salátára és keverjük össze, ha hagyjuk állni pár órát jól összeérnek az ízek.