2016. aug 30.

Pubkultúra...

írta: kssbnc
Pubkultúra...

...avagy hol és hogyan isznak az angolok

Sziasztok!

A nyaram nagy részét Londonban töltöttem egy szakmai gyakorlat miatt, illetve már többször volt lehetőségem huzamosabb időt eltölteni az angol fővárosban. Mivel nagy pubkultúra van jelen az egész országban, gondoltam, írok egy bejegyzést, hogy bemutassam ezt.

A magyar kocsmakultúrától teljesen eltérő az övék, sokszor az egész család ellátogat a pubba, ahol ennek megfelelően vannak kialakítva a részek, van olyan rész, ahol nem az alkoholfogyasztás a lényeg, hanem különböző lehetőségeket biztosítanak az alkohol nélkül szórakozni vágyóknak, illetve a gyerekeknek is, persze ez csak egy meghatározott idősávban lehetséges. 

A pub, a public house rövidítése, melynek egészen a középkorig nyúlnak vissza a gyökerei. Akkoriban ezek a helyek elsősorban szállásként szolgáltak, az ital- és ételfogyasztás plusz szolgáltatás volt. Ehhez kapcsolódva a sörkészítés is ezekben az időkben terjedt el, főleg azért, mert a víz olyan szennyezett volt, hogy ki kellett valamit találni, hogy megtisztítsák és legtöbbször a gyerekeknek is ezt adták.

Jellemző, hogy a pubok különböző érdekes, sokszor értelmetlennek tűnő nevekkel vannak ellátva, és persze ezek között is megvannak a népszerűek, amiket szinte minden városban meg lehet találni. Valamint az is feltűnhetett annak, aki már járt az Egyesült Királyságban, hogy minden helynek megvan a saját cégére, mely nevére utaló szimbólumokat hordoz. Ez egy középkorból eredő hagyomány, amikor törvénybe iktatták, hogy kötelező cégért kiakasztani oda, ahol sört főznek. Egy 17. században alapított híres londoni pub cégére:

8241790937_195e427bc9_b.jpg

Mivel a pubok régebben nem csak az italozás helyei voltak, sőt manapság is sokféle tevékenységet lehet itt folytatni, ezért a hagyományos helyek, falakkal vannak elválasztva, továbbá a pult a helyiség közepén található, így minden részből hozzá tudtak férni a vendégek. Ez azért volt fontos, mert aki például étkezni tért be, külön helyiségben tartózkodott azoktól, akik csak italozni jöttek, illetve a férfiak és a nők szintén nem tartózkodhattak közös helyiségben. Manapság a falak nem sok helyen maradtak meg, de a középen található pult még mindig jellemző. Alább egy észak-londoni pub található, ahol ez jól megfigyelhető még a mai napig is, persze ma már nincsenek szabályok, hogy ki hol tartózkodhat. 

ed466412_942long.jpg

Fontos tudni, hogy a pubok nyitvatartását hivatalosan is szabályozzák, különböző licence-eket kell igényelni a hosszabb nyitvatartáshoz. Eredetileg este 11-ig lehetnek nyitva a pubok, azonban a helyi önkormányzatok ezt módosíthatják saját elképzelésük szerint, de az emberek nagy elégedetlenségére ez a lazítás nem sokat változtatott a nyitvatartási időkön. 

Az italok mellet ételt is szolgáltak fel, ami a legtöbb helyen máig megmaradt, ám alapvetően nem nagy felhozatalt kell elképzelni, a legtöbb pubban ez kimerül a sült krumpli és társai mellet, de sok helyen rendes ételeket is lehet fogyasztani, sőt addig fejlődött a mai gasztropub kultúra, hogy Marlowban a The Hand and Flowers két michelin csillagot is megszerzett. (Ennek majd szentelek egy külön bejegyzést is, mivel érdekes belelátni, hogyan is lehetséges ez.) Általában a pubok több emeletesek, a felső szinteken lehet ételt fogyasztani, de az alsóbb szinteken is lehet kapni az italok mellé különböző snack-eket. 

The Hand and the Flowers pub: 

pub_96808664_218583c.jpg

Az alsó szinteken folyik az italmérés, csapon legalább 5-6-féle sör illetve 2-3-féle cider kapható, ez szinte mindenhol más fajta söröket jelent. Az Egyesült Királyságban jellemző sörfajta az ale, ami egy felső erjesztésű fajta, nem túl szénsavas és nem is túl hidegen csapolják. Ami még a sörökkel kapcsolatban érdekesség, hogy amíg itthon a sörökön legalább 3-4 centi habot hagynak, ott szinte alig hagynak habot a sörök tetejére. A sörök mellett persze kaphatóak borok, illetve röviditalok, a legnépszerűbb a gin és a whiskey. A gin megjelenésekor annyira népszerű lett, hogy szinte kiszorította a sört a piacról. Egy sör ára 2-5 fontig terjedhet attól függően, hogy milyen fajtát választunk és hol fogyasztjuk. A röviditalok elég drágák, úgyhogy egy nagyobb italozás eléggé meg tudja terhelni a pénztárcát. 

A pubokban nincs asztalnál történő kiszolgálás, kivéve az étkező részen, nekünk kell a pulthoz mennünk kikérni az italunkat. Ha borravalót szeretnénk adni, akkor azt sok helyen egy perselybe kell dobni, amit egy jótékonysági szervezetnek gyűjtenek. Ne lepődjünk meg, ha érdeklődnek, hogy milyen napunk volt vagy hogy érezzük magunkat, ilyenkor nem kell elmesélni az egész napot, csak pár szóban válaszoljunk és kérdezzünk vissza mi is, mert ezt így illik. Ez a gesztus csak szimpla udvariasság és egyébként nem csak az angol pubokban, de mindenhol jelen van a társadalomban, úgyhogy érdemes hozzászokni, mert udvariatlanság, ha nem érdeklődünk a másik felől. Ha nagyobb társaság tér be, akkor nem egyesével kérik ki az italaikat, hanem körökben kérik, így mindenki áll egy kört. Ne lepődjünk meg, ha a munkaidő végeztével szinte minden pub tele van, mivel az emberek szinte minden nap munka után betérnek egy-két sörre, hogy megbeszéljék a nap történéseit és kicsit szórakozzanak.

Egy kézműves söröket árusító, Camden Townban található pub pultja:

best-pubs-in-camden-town-london-862x575.jpg

Egy régi Temze parti pub, mely az 1600-as évek végén épült. Ha nézegetjük a régi pubok építési és alapítási idejét, feltűnhet, hogy sok helyen a rebuilt szót találhatjuk meg, ez azért van, mert az épületek nagy része az 1666-os tűzvészben leégett és utána kezdték el újraépíteni a várost. 

anchor_bankside_se1.jpg

Sok pubban fontos szerepet kapnak a kocsmai játékok. A hagyományos dartstól egészen a kocsmai vetélkedőkig, melyeknek általában nagy sikere van, valamint a sportközvetítések is nagy népszerűségnek örvendenek a focitól kezdve a krikettig.

Nagy vonalakban ennyit érdemes tudni az angol pubkultúráról, próbáltam mindenre kitérni, ami fontos vagy érdekes lehet, persze még rengeteg dologról lehetne írni. Aki Londonba látogat annak mindenféleképpen kötelező program ellátogatni pár hagyományos pubba, nagyon jól bele lehet látni a helyiek életébe és nagyon jó söröket lehet inni, melyek a mi lager típusú söreinktől teljesen különbözőek, továbbá itthon nem is nagyon lehet beszerezni őket.

 

Szólj hozzá

gasztro pub nagy britannia London