Sertés húsgombóc almaborban párolva, mentás vízitorma salátával...
... avagy Isten óvja a királynőt.
Sziasztok!
Az elmúlt hetekben kicsit lemaradtam a blogolással, mivel elkezdődött a nyári gyakorlatom, amit Londonban töltök. A mai napon munka után elmentem bevásárolni a vacsorához, ami eredetileg paradicsomos húsgombóc lett volna, de ahogy keresgéltem, ez az ötlet született meg helyette. A sertéshez nagyon jól illik az almabor, finom ízt ad a húsnak, valamint a párolt alma jó köret lehet hozzá, a tetejére pedig az angol klasszikus, a cheddar került. Az egész kiegészült egy friss salátával, aminek vízitorma az alapja, mely egy különleges ízű növény, természetesen került bele menta, az angolok nagy kedvence és egy kis alma.
Hozzávalók:
Húsgombóc:
- 600 g sertés lapocka darálva
- 1 fej hagyma
- 50 g zsemlemorzsa
- 1 tojás
- 4 db alma
- 200 ml jó minőségű cider
- 1 dl zsíros tejszín
- szerecsendió, só, bors
- vaj
- liszt
- 200 g cheddar
Saláta:
- 2 csomag vízitorma
- 3 db alma
- fél csokor menta
- 2 citrom leve
Elkészítés:
A húst összegyúrjuk a zsemlemorzsával és a tojással, majd befűszerezzük és 15 percre a hűtőbe tesszük, ez elhagyható, de nehezebb lesz dolgozni vele. Vizes kézzel kis gombócokat formázunk - nekem 24 db jött ki ennyi húsból - majd belisztezzük őket, és serpenyőben megpirítjuk. Az almákat megtisztítjuk és felvágjuk cikkekre. Egy serpenyőbe vajat teszünk, beletesszük a gombócokat és az almát, majd leöntjük a ciderrel és a tejszínnel, ízesítjük sóval. 40 percig lefedve pároljuk 190 °C-on.
Közben a maradék almánkat is megtisztítjuk, összekeverjük a tormával, és hozzáadjuk a feldarabolt mentaleveleket, majd ráfacsarjuk a két citrom levét.
Ha letelt a 40 perc levesszük a fóliát, megszórjuk a cheddar sajttal és 10 percig pirítjuk tovább. Egy száraz almabor jól illik hozzá.