2016. júl 25.

Sertés húsgombóc almaborban párolva, mentás vízitorma salátával...

írta: kssbnc
Sertés húsgombóc almaborban párolva, mentás vízitorma salátával...

... avagy Isten óvja a királynőt.

Sziasztok!

Az elmúlt hetekben kicsit lemaradtam a blogolással, mivel elkezdődött a nyári gyakorlatom, amit Londonban töltök. A mai napon munka után elmentem bevásárolni a vacsorához, ami eredetileg paradicsomos húsgombóc lett volna, de ahogy keresgéltem, ez az ötlet született meg helyette. A sertéshez nagyon jól illik az almabor, finom ízt ad a húsnak, valamint a párolt alma jó köret lehet hozzá, a tetejére pedig az angol klasszikus, a cheddar került. Az egész kiegészült egy friss salátával, aminek vízitorma az alapja, mely egy különleges ízű növény, természetesen került bele menta, az angolok nagy kedvence és egy kis alma.

avfa.jpg

Hozzávalók:

Húsgombóc:

- 600 g sertés lapocka darálva

- 1 fej hagyma

- 50 g zsemlemorzsa

- 1 tojás

- 4 db alma 

- 200 ml jó minőségű cider

- 1 dl zsíros tejszín

- szerecsendió, só, bors

- vaj

- liszt

- 200 g cheddar

Saláta:

- 2 csomag vízitorma

- 3 db alma 

- fél csokor menta

- 2 citrom leve

Elkészítés:

A húst összegyúrjuk a zsemlemorzsával és a tojással, majd befűszerezzük és 15 percre a hűtőbe tesszük, ez elhagyható, de nehezebb lesz dolgozni vele. Vizes kézzel kis gombócokat formázunk - nekem 24 db jött ki ennyi húsból - majd belisztezzük őket, és serpenyőben megpirítjuk. Az almákat megtisztítjuk és felvágjuk cikkekre. Egy serpenyőbe vajat teszünk, beletesszük a gombócokat és az almát, majd leöntjük a ciderrel és a tejszínnel, ízesítjük sóval. 40 percig lefedve pároljuk 190 °C-on.

Közben a maradék almánkat is megtisztítjuk, összekeverjük a tormával, és hozzáadjuk a feldarabolt mentaleveleket, majd ráfacsarjuk a két citrom levét. 

Ha letelt a 40 perc levesszük a fóliát, megszórjuk a cheddar sajttal és 10 percig pirítjuk tovább. Egy száraz almabor jól illik hozzá. 

 

 

Szólj hozzá

alma sertés cider cheddar