Fehérboros fekete kagyló, gombás-tejszínes spagettivel.
Sziasztok!
Már elég régóta szeretettem volna kagylót készíteni, viszont nem mindenki szereti felénk. A héten feljött, hogy készíteni kellene egy egyszerű tejszínes gombás tésztát, így hát kaptam az alkalmon és vettem egy kiló fekete kagylót is, mivel a tésztának ad egy finom plusz ízt a főzőleve, én pedig szívesen megettem magát a kagylót is. Nagyon egyszerű elkészíteni és gyors is, valamint nem kell sok hozzávaló, egyetlen hátránya, hogy nem sokáig áll el.
Hozzávalók:
- 1 kg fekete kagyló
- 50 g vaj
- 2 dl fehérbor
- 3 dl alaplé
- 1 csokor friss petrezselyem
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 250 g vargánya (lehet vegyesen is hozzáadni többféle gombát)
- 2 dl tejszín
- só, bors
Elkészítés:
A vajat olvasszuk fel egy akkora edényben, amibe belefér az összes kagyló. A kagylókat csak közvetlen felhasználás előtt mossuk meg, mert az édesvíz megöli őket, szedjük ki a szakállukat, ami pedig nyitva van vagy sérült, azt dobjuk ki. Daraboljuk fel a hagymát és a fokhagymát, majd pároljuk meg a vajon. Aprítsuk fel a petrezselymet. Öntsük fel a hagymákat a fehérborral és egy dl. alaplével, szórjuk bele a petrezselymet és sózzuk, borsozzuk. Adjuk hozzá a kagylót, majd fedjük le, pároljuk 5-7 percig, de ne tovább, mert gumissá válhat a kagyló húsa. Ha megpárolódott a kagyló, szedjük ki, de a főzőlevet ne távolítsuk el.
Daraboljuk fel a gombákat. Adjuk hozzá a maradék alaplevet, melegítsük fel, majd adjuk hozzá a gombát is. 15-20 percig főzzük. Ha túl híg, forraljuk el a levét. Vegyük le a lángot nagyon alacsonyra és adjuk hozzá a tejszínt, majd sóval és borssal ízesítsük. Spagetti tésztát készítsünk hozzá.