2015. sze 30.

Garnélás spaghetti...

írta: kssbnc
Garnélás spaghetti...

...avagy tengerre fel.

Sziasztok!

Tegnap feljött, hogy jó lenne valami tengerből való élőlényt főzni, így hát a ma egy érdekfeszítő német és egy matek után felkerekedtünk, hogy beszerezzük a hozzávalókat. Kedvenc delikáteszem volt a célpont, az Ázsia bt. A Fővám téren található, a Vásárcsarnok mellett. Itt szinte minden különlegesebb alapanyagot be lehet szerezni a sushi készlettől kezdve, a sok száz fűszeren át, tengergyümölcseit és még sok mást. Egy kitérőt tuti megér, hogy beszerezzétek a főzéshez szükséges pár alapdolgot. Én most garnélát vettem egész vállalható áron, és nem tudtam megállni, hogy pár fűszerrel feltöltsem a készletem. Egyébként ha van időtök, van egy jó tippem a tengeri herkentyűk és halak beszerzéséhez. Irány a Budaörsi halpiac! Az ország legjobb halpiaca található itt, a hét öt napján érkezik friss áru különböző árverésekről, az egész világ területéről. 

Egyébként a halárveréseknek, a tengerparti országokban nagy hagyománya van. Ezek úgy néznek ki mint a hagyományos árverések, ahol olyan áruk kelnek el, melyeknek még az árát is sok kimondani, csak itt mindent a hal szag jár át. Különböző halakra licitálnak a vásárlók, majd elszállítják és feldolgozzák, amíg még friss. A világ talán egyik legismertebb ilyen helye a Tsukiji halpiac Japánban. ( Hol máshol ? ) Itt főleg óriási tonhalakat árvereznek el, melyeknek elég borsos áruk van. Volt olyan hal, ami 183 millió forintért kelt el, egyébként 270 kilós állat volt, ami nem kis darab. Az áru délután 5 után érkezik be, átrakodás és megjelölés után hajnali 5-kor kezdődik az árverés, aminek 7 órára  már vége is van. A tonhalak már aznap felkerülnek a vendégek tányérjára az éttermekben .

Hozzávalók:

- 500 g tigris rák  ( tisztított)

- 450 g spagetti tészta

- 1 db 400 g-os darabolt paradicsom konzerv

- 4 ek. paradicsompüré  

- 1 dl. fehérbor

- 1 fej hagyma

- 4 cikk fokhagyma

- só, bors

- kakukkfű, bazsalikom, oreganó

Elkészítés:

A hagymát és a fokhagymát apróra feldarabolom. A rákot, ha fagyasztott, egy kis meleg vízbe teszem, hogy leolvadjon róla a jég, mivel nem szeretnénk ha víz kerülne alá. Felteszek a tésztának vizet és rakok bele egy kis sót. Egy kis olíva olajat teszek a serpenyőbe, majd megpárolom a hagymát rajta. Beledobom a fokhagymát és megpirítom , amíg egy kis barna színt kap. Hozzáadom a paradicsom pürét és lepirítom, hogy ne legyen nyers íze. Ezek után rárakom a rákot, és elkezdem megpirítani, ahogy pirul kivilágosodik, az alap szürke színből, ez 1-2 perc csak körülbelül. Ráöntöm a fehérbort és elforralom belőle az alkoholt, miután felforrt hozzáadom a paradicsom konzervet. Befűszerezem, majd hagyom 10-15 percet főni. Belerakom a tésztát a felforrt vízbe , 10 percig főzöm, majd leszűröm.

Tálalás:

Egy mély tányér közepére szedek egy kupac tésztát, szedek rá a szószból és 5-6 garnélát helyezek a tetejére. Díszítésként pár bazsalikom levelet helyezek rá. 

Szólj hozzá

hal recept garnéla spaghetti prawn