Bejgli...
...avagy közeledik a karácsony!
Sziasztok !
Egyre jobban közeledik a karácsony, így én is belevetem magam a forgatagba. Kezdjük egy mindenki által ismert finomsággal, a bejglivel. Elvileg a bejglibe nem kell élesztő, de érdemes hozzá rakni, viszont nem kell meleg helyen keleszteni. Bármivel meg lehet tölteni, de ha igazán tradicionálisak akarunk maradni, akkor válasszuk a mákos és diós tölteléket. Én most egy mákos és egy kakaós verziót készítettem el.
Hozzávalók:
- 500 g liszt
- 2 tojás
- 150 g zsír
- 4-5 ek. cukor
- só
- 25 g élesztő
Elkészítés:
Ekkora adagból 2 rúd lesz. A tejet langyosra felmelegítem, elkeverem egy evőkanál cukorral, majd belemorzsolom az élesztőt, hagyom felfutni. Közben a lisztet elmorzsolom a zsírral és egy csipet sóval. Ha az élesztő felfutott, összekeverem a liszttel és 1 tojást is hozzáadok. Ne dagasszuk túl, ha összeállt, akkor fedjük le és tegyük egy órára hűvös helyre. Ha pihent, utána vágjuk félbe és nyújtsuk ki 3-4 mm-re. Töltsük meg a töltelékkel, és a széleit hajtsuk be, majd tekerjük fel. Verjük fel a másik tojást és kenjük meg vele a bejgliket, majd utána szurkáljuk meg, hogy ne repedjen szét. 200 °C-on 15-20 perc alatt süssük meg, ha aranybarna a teteje kész is, ne süssük tovább, mert kiszárad.
Mákos töltelék:
- 125 g darált mák
- 50 g porcukor
- 4-5 ek. tej
A mákot és a porcukrot összekeverem, hozzáadom a tejet, és kenhető masszává keverem. Megkenem vele a tésztát és szorosra feltekerem.
Kakaós töltelék:
- 100 g kakaópor
- 50 g cukor
A tésztát megkenem tojással és vastagon megszórom kakaóval, majd jó szorosra feltekerem.