2015. dec 12.

Bejgli...

írta: kssbnc
Bejgli...

...avagy közeledik a karácsony!

Sziasztok !

Egyre jobban közeledik a karácsony, így én is belevetem magam a forgatagba. Kezdjük egy mindenki által ismert finomsággal, a bejglivel. Elvileg a bejglibe nem kell élesztő, de érdemes hozzá rakni, viszont nem kell meleg helyen keleszteni. Bármivel meg lehet tölteni, de ha igazán tradicionálisak akarunk maradni, akkor válasszuk a mákos és diós tölteléket. Én most egy mákos és egy kakaós verziót készítettem el. 

sam_4665.JPG

Hozzávalók:

- 500 g liszt

- 2 tojás

- 150 g zsír 

- 4-5 ek. cukor

- só

- 25 g élesztő

Elkészítés:

Ekkora adagból 2 rúd lesz. A tejet langyosra felmelegítem, elkeverem egy evőkanál cukorral, majd belemorzsolom az élesztőt, hagyom felfutni. Közben a lisztet elmorzsolom a zsírral és egy csipet sóval. Ha az élesztő felfutott, összekeverem a liszttel és 1 tojást is hozzáadok. Ne dagasszuk túl, ha összeállt, akkor fedjük le és tegyük egy órára hűvös helyre. Ha pihent, utána vágjuk félbe és nyújtsuk ki 3-4 mm-re. Töltsük meg a töltelékkel, és a széleit hajtsuk be, majd tekerjük fel. Verjük fel a másik tojást és kenjük meg vele a bejgliket, majd utána szurkáljuk meg, hogy ne repedjen szét. 200 °C-on 15-20 perc alatt süssük meg, ha aranybarna a teteje kész is, ne süssük tovább, mert kiszárad. 

Mákos töltelék: 

- 125 g darált mák

- 50 g porcukor

- 4-5 ek. tej 

A mákot és a porcukrot összekeverem, hozzáadom a tejet, és kenhető masszává keverem. Megkenem vele a tésztát és szorosra feltekerem. 

Kakaós töltelék:

- 100 g kakaópor

- 50 g cukor

A tésztát megkenem tojással és vastagon megszórom kakaóval, majd jó szorosra feltekerem.

Szólj hozzá

mák sütemény kakaó desszert bejgli