2016. már 06.

Kínai fűszeres sült csirkecomb, babos barnarizzsel

írta: kssbnc
Kínai fűszeres sült csirkecomb, babos barnarizzsel

Sziasztok !

Ma a vasárnapi ebédek sztárja, a sült csirke készült, de egy kis csavarral. Nem kell ott állni folyamatosan a tűzhely mellett, nyugodtan lehet mást is csinálni közben. A csirkéhez egy kínai fűszerkeveréket használtam, amit otthon is könnyű elkészíteni. Ha kedveljük az ázsiai konyhát, akkor érdemes ezeket a fűszereket beszerezni. Köretnek barna rizst készítettem, ami egészségesebb, mint a fehér társa, lényegében ugyanaz a kettő, csak a barna rizs hántolatlan fajta, így sokkal több tápanyag marad benne. Azonban fontos tudni, hogy a barna rizs nem áll el olyan sokáig mint a fehér, mivel a külső rétegében lévő olajok elkezdenek oxidálódni. Kicsit másképpen is kell elkészíteni. Lássuk a receptet.

hus.jpg

Sült csirke:

Hozzávalók:

- 6 egész csirkecomb 

-1 tk. kínai fűszerkeverék (koriander, kurkuma, só, babérlevél, lepkeszegmag, fahéj, édesköménymag, szegfűszeg, gyömbér, kapormag, ánizs, csillagánizs)

- olaj

- só,bors

- 3 ek. szójaszósz

- 3 ek. méz 

- fél tk. cayenne bors 

- 2 gerezd fokhagyma

sam_4948.jpg

Barna rizs:

Hozzávalók:

- 250 g barna rizs 

- 750 ml víz (ha többet csinálunk, akkor mindig háromszoros vízzel számoljunk)

- 1 konzerv kidney bab 

- só,bors

- olaj

Elkészítés:

A csirkecombokat szórjuk meg a fűszerrel és locsoljuk meg egy kis olajjal, ha akarjuk ezt megcsinálhatjuk a sütés előtt egy estével is, de én most ezt kihagytam. Tegyük a combokat egy tepsibe és fedjük le alufóliával. 190°C-on süssük fél órát. Közben keverjük el a szójaszószt, mézet, a fűszerkeveréket és a cayenne borsot és nyomjuk a szószhoz a fokhagymát is, ezzel fogjuk a vége előtt bekenni a húst. 

Mossuk meg a rizst hideg vízben. Egy nagyobb edényben pirítsuk meg egy kicsit olajon, majd adjuk hozzá a forrásban lévő vizet. Főzzük fél órán keresztül, nem kell lefedni. Közben egy másik edényben melegítsük fel a babot. Ha letelt a fél óra, szűrjük le a rizst és hagyjuk 10 másodpercet csöpögni, majd keverjük hozzá a babhoz, sózzuk, borsozzuk, fedjük le és hagyjuk még párolódni 10 percet a saját gőzében. 

Ha letelt a fél óra vegyük le a fóliát a csirkéről és kenjük meg a szójaszószos szósszal, majd emeljük meg a hőmérsékletet 200-210°C-ra és süssük még 15-20 percet. (Ha van grill a sütőnkben, akkor kapcsoljuk be és pirítsuk meg a csirke bőrét, hogy jó ropogós legyen.)

Szólj hozzá

kínai szárnyas sült csirke barnarizs