2015. okt 09.

Sült gesztenye....

írta: kssbnc
Sült gesztenye....

...avagy itt az ősz.

Sziasztok ! 

Ma egy kis őszi csemege készült Gödöllő városában, azaz a sült gesztenye. Gyakran látjuk ősztől egészen télen át, hogy az utcán kalapos árusok sütik a gesztenyét és szerintem mindenkinek izgatja a fantáziáját, milyen is lehet. Viszont az ára miatt sokszor nem engedhetjük meg magunknak, de ha megvesszük a piacon sokkal olcsóbbra jön ki. A piacon nézzük át és a fényes héjú gesztenyéket vegyük meg. 

Hozzávalók:

- 0,5 kg gesztenye

- 1,5 dl víz

Elkészítés:

Mossuk meg a gesztenyét és amelyik feljön a víz tetejére azt dobjuk ki, mert már rossz. Áztassuk be akár egy éjszakára, de elég pár óra is. Öntsük le róla a vizet és az egyik oldalukon vágjunk egy  bele egy x-et. Kétféle módszer van az elkészítésre. Fontos, hogy még melegen fogyasszuk el, mert ha kihűl hozzátapad a belső héja. 

1. Serpenyőben sütve:

Lehetőleg egy rossz serpenyőt használjunk és forrósítsuk fel. Dobjuk bele a gesztenyéket úgy, hogy egymás mellet elférjenek, kicsit pirítsuk meg, majd öntsük rá a vizet és fedjük le, 5-6 percig pároljuk. Vegyük le a fedőt és ha még van alatta víz forraljuk el, majd 10-15 percig magas hőfokon süssük egészen addig amíg minden szem jó sötét nem lesz. Érdemes egyet kivenni, megpucolni és megkóstolni, ha még nyers íze van, akkor süssük tovább pár percet. Mikor megsültek vizezzünk be egy konyharuhát és csomagoljuk bele a gesztenyéket, hagyjuk benne amíg ki nem hűlt annyira, hogy meg tudjuk fogni. Ezután már lehet is bontani és enni. Én így készítem el szívesebben.

2. Sütőben:

Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra. Tegyük a tepsibe a gesztenyéket, úgy hogy egymás mellett legyenek. Öntsük alá a vizet és tegyük be a sütőbe. Süssük addig amíg az x mentén szét nem nyílnak, közben rázogassuk, hogy minden oldalukon megsüljenek. Érdemes egyet kivenni, megpucolni és megkóstolni, ha még nyers íze van, akkor süssük tovább. Mikor megsültek vizezzünk be egy konyharuhát és csomagoljuk bele a gesztenyéket, hagyjuk benne amíg ki nem hűlt annyira, hogy meg tudjuk fogni. Lehet is pucolni és enni.

 

Szólj hozzá

recept gesztenye desszert cold autumn chesnut