Erdei gombás-aszalt szilvás töltött pulykamell...
...avagy eső után sok a gomba.
Sziasztok !
Reggel befutott hozzám pár kiló frissen szedett erdei gomba, a fagyasztóban pedig fél kiló nagy, szeletelt pulykamell várta a sorsát. Szerintem így lehetett legjobban felhasználni az alapanyagokat, nem egészen töltött pulykamell, hanem valahol e között és a csőben sütés között van a recept.
Ősszel, ha az esős napok után kicsit kisüt a nap érdemes a környező erdőkbe ellátogatni, rengeteg fajta gombát találhatunk. Nagy része ezeknek ehető, és sokkal olcsóbb, ha mi szedjük, mintha megvennénk. Mindig vigyük el egy szakértőhöz, hogy megvizsgálja, ezek a helyek sok piacon megtalálhatóak. Több gombákkal foglalkozó oldal van, ahol szerezhetünk tippeket, hogy merre induljunk. Gondoltam írok két fajtáról, ami most nálam is megfordult és szezonja van.
Őzláb gomba:
Nagyon sokaknak ismerős lehet ez a gomba fajta. Könnyű felismerni. Mikor még nem nyílt ki egy dobverőre hasonlít, miután pedig kinyílt foltos kalapjáról és a tönkjén található gyűrűről ismerhetjük fel. Édeskés, enyhén mogyoró ízű gomba. Rántva, grillezve vagy bármilyen gombás ételben felhasználható. Tönkje rágós, rostos, ha használni akarjuk, akkor daráljuk le.
Ördögszekér laskagomba:
Ez egy tölcsér alakú gomba. Ördögszekér nevű növény közelében fordul elő, de más helyeken is megtalálható. Kalapja kissé tölcsér alakú, színe a kávéra hasonlít. Íze enyhén csípős, borsos ízű, aromás gomba. Gombás ételekbe jól illik.
Persze még jó pár fajta gomba volt, de ezeket találtam a legérdekesebbnek. Íme a recept:
Hozzávalók:
- 500 g pulykamell ( 4 nagy szelet )
- 500 g vegyes erdei gomba
- 200 g bacon
- 150 g aszalt szilva
- 2,5 dl alaplé
- 2,5 dl tejszín
- 2 ek. liszt
- 1 fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma
- vaj
- só, bors, kakukkfű
-250 rizs
Elkészítés:
Kivajazunk egy akkora tepsit, aminek az alját pont lefedi 2 szelet pulykamell, majd belefektetjük a baconöket, úgy hogy teljesen letakarják az alját. Kiklopfoljuk a pulykamelleket, sózzuk, borsozzuk és kettőt a baconökre fektetünk, majd félretesszük.
A hagymát és fokhagymát apróra daraboljuk és vajon megpároljuk. A gombákat nagyobb darabokra vágjuk és a hagymára dobjuk. Miután kifőtt a leve, azt elforraljuk, megszórjuk kakukkfűvel és felöntjük az alaplével, majd sóval és borssal ízesítjük. 10 percig főzzük, utána hozzáadjuk a feldarabolt aszalt szilvát. Két púpozott evőkanál lisztből és a tejszínből habarást készítünk, és hozzáadjuk a gombához. Ha szükséges még ízesítjük és megvárjuk, amíg besűrűsödik.
A tepsibe öntjük a gomba ragut és a tetejére helyezzük a maradék kiklopfolt két pulykamellet. 190 °C-os előmelegített sütőben 30-40 percet sütöm. Miután kivettem, megvárom amíg kihűl, csíkokra vagy kockákra vágom. Párolt rizst készítek hozzá köretként.