2015. okt 19.

Erdei gombás-aszalt szilvás töltött pulykamell...

írta: kssbnc
Erdei gombás-aszalt szilvás töltött pulykamell...

...avagy eső után sok a gomba.

Sziasztok !

Reggel befutott hozzám pár kiló frissen szedett erdei gomba, a fagyasztóban pedig fél kiló nagy, szeletelt pulykamell várta a sorsát. Szerintem így lehetett legjobban felhasználni az alapanyagokat, nem egészen töltött pulykamell, hanem valahol e között és a csőben sütés között van a recept.

Ősszel, ha az esős napok után kicsit kisüt a nap érdemes a környező erdőkbe ellátogatni, rengeteg fajta gombát találhatunk. Nagy része ezeknek ehető, és sokkal olcsóbb, ha mi szedjük, mintha megvennénk. Mindig vigyük el egy szakértőhöz, hogy megvizsgálja, ezek a helyek sok piacon megtalálhatóak. Több gombákkal foglalkozó oldal van, ahol szerezhetünk tippeket, hogy merre induljunk. Gondoltam írok két fajtáról, ami most nálam is megfordult és szezonja van. 

Őzláb gomba:

Nagyon sokaknak ismerős lehet ez a gomba fajta. Könnyű felismerni. Mikor még nem nyílt ki egy dobverőre hasonlít, miután pedig kinyílt foltos kalapjáról és a tönkjén található gyűrűről ismerhetjük fel. Édeskés, enyhén mogyoró ízű gomba. Rántva, grillezve vagy bármilyen gombás ételben felhasználható. Tönkje rágós, rostos, ha használni akarjuk, akkor daráljuk le.

Ördögszekér laskagomba:

Ez egy tölcsér alakú gomba. Ördögszekér nevű növény közelében fordul elő, de más helyeken is megtalálható. Kalapja kissé tölcsér alakú, színe a kávéra hasonlít. Íze enyhén csípős, borsos ízű, aromás gomba. Gombás ételekbe jól illik.

Persze még jó pár fajta gomba volt, de ezeket találtam a legérdekesebbnek. Íme a recept:

Hozzávalók:

- 500 g pulykamell ( 4 nagy szelet )

- 500 g vegyes erdei gomba 

- 200 g bacon 

- 150 g aszalt szilva

- 2,5 dl alaplé

- 2,5 dl tejszín 

- 2 ek. liszt

- 1 fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma 

- vaj

- só, bors, kakukkfű

-250 rizs

Elkészítés:

Kivajazunk egy akkora tepsit, aminek az alját pont lefedi 2 szelet pulykamell, majd belefektetjük a baconöket, úgy hogy teljesen letakarják az alját. Kiklopfoljuk a pulykamelleket, sózzuk, borsozzuk és kettőt a  baconökre fektetünk, majd félretesszük. 

A hagymát és fokhagymát apróra daraboljuk és vajon megpároljuk. A gombákat nagyobb darabokra vágjuk és a hagymára dobjuk. Miután kifőtt a leve, azt elforraljuk, megszórjuk kakukkfűvel és felöntjük az alaplével, majd sóval és borssal ízesítjük. 10 percig főzzük, utána hozzáadjuk a feldarabolt aszalt szilvát. Két púpozott evőkanál lisztből és a tejszínből habarást készítünk, és hozzáadjuk a gombához. Ha szükséges még ízesítjük és megvárjuk, amíg besűrűsödik. 

A tepsibe öntjük a gomba ragut és a tetejére helyezzük a maradék kiklopfolt két pulykamellet. 190 °C-os előmelegített sütőben 30-40 percet sütöm. Miután kivettem, megvárom amíg kihűl, csíkokra vagy kockákra vágom. Párolt rizst készítek hozzá köretként. 

Szólj hozzá

ősz recept gomba szárnyas kakukkfű pulykamell