Guacamole...
...avagy a mexikóiak mártogatósa.
Sziasztok!
Egy gyors mexikói receptet hoztam ma. Nálunk nem túl elterjedt az avokádó, de külföldön főleg az amerikai kontinensen ez egy nagyon elterjedt étel. A legtöbb avokádót Mexikó termeli, de az USA-ban is találhatóak nagy avokádó ültetvények.Ez egy nagyon zsíros,de egészséges gyümölcs, kb. 25 % zsírtartalommal bír, de ezek egyszeresen telítetlen zsírsavak, tehát a jó csoportba tartoznak. Tartalmaz még sok fehérjét,és jó C-vitamin illetve E-vitamin forrás. Ha éretlen avokádót találunk a boltban akkor tegyük egy papírzacskóba és rakjunk mellé egy érett banánt, és pár nap alatt megérik. Cukor tartalma az idő előrehaladtával csökken.
Hozzávalók:
- 2 db avokádó
- 1 fej hagyma
- 1 csokor friss koriander levél
- 3-4 db piros chili
- 1 db lime
- 7-8 db koktélparadicsom
- só
Elkészítés:
A hagymát pucoljuk meg és vágjuk fel apróra. Az avokádókat vágjuk félbe, majd tekerjük el ellentétes irányba és így két felet kapunk, az egyikben a maggal, ezt távolítsuk el, a húsát könnyen kikaparhatjuk egy kanállal. A koriandert és a chilit aprítsuk fel és adjuk hozzá a hagymához. Az avokádót egy villával törjük össze, de ne legyen túl krémes, nem baj ha maradnak kisebb darabok benne, majd keverjük hozzá a többi hozzávalót és facsarjuk rá a lime levét. Ízesítsük sóval és már kész is vagyunk. A koktélparadicsomot, nem szükséges hozzátenni, vágjuk fel és kínáljuk mellé külön, de ha szeretnék ezt is feldarabolhatjuk és belekeverhetjük az avokádóba. Tortilla chipset kínálhatunk hozzá, vagy pirítósra kenhetjük.