2015. okt 29.

Thai curry-s csirke ananásszal...

írta: kssbnc
Thai curry-s csirke ananásszal...

Sziasztok!

Ez az étel szintén ma készült, de egy teljesen más irányba visz el minket. Említettem már kedvenc delikáteszemet, az Ázsia bt.-t, ez a bolt ihlette ezt a receptet. Szerettem volna valami különlegeset főzni, így utána jártam, hogyan is néz ki a thai konyha, erről írnék is pár szót. 

A thai konyha szívesen kombinálja a különböző ízeket, ami elsőre meghökkentő lehet. Megjelenik az ételeikben a sós, édes, savanyú és fűszeres íz, de nagyon fontos, hogy ezek harmóniában legyenek. A húsokat inkább apróra vágják, mintsem hogy nagy szeletekben fogyasszák. Rengeteg hatás érte a konyhakultúrájukat, a kínaiktól a wok ételek készítési módját kapták, és akármilyen furcsán hangzik, de a portugálok hozták be a chilit, ami azóta oszlopos tagja a konyhának. Jellemző a különböző vízi élőlények fogyasztása, ami sok híres ételükben meg is jelenik. Nem úgy étkeznek, ahogy az európai kultúrában szokás, hanem sokféle ételt tálalnak ki, melyekből mindenki szedhet magának. Ez azért alakult így ki, mivel hitük szerint az egyedül történő étkezés balszerencsét jelent, és milyen igazuk van, mert egyedül enni nem is jó. Ha azt gondoljuk jellemző rájuk a pálcikával evés, nagyot tévedünk, hiszen az országban a villa és kanál a jellemző, mivel az étel általában kis falatokban érkezik, ezért nincs szükség késre sem. A nyugati kultúrában megszokott alapanyagok mellett jellemző a különböző rovarok és lárvák fogyasztása. Legjellemzőbb fűszerei a különböző chilik, citromfű, curry paszta. A citromfű nem az a fajta, ami nálunk található, hanem inkább póréhagymára hasonlít és erőteljes íze van. A curry paszta eltér az indiai rokonától, mivel ez krémes állagú és helyi fűszerek ízesítik, amit különböző szószokkal tesznek krémes állagúvá. Rengeteg kókusztejet használnak ételeik elkészítéséhez, a levesektől kezdve a ragukig mindenbe bele lehet tenni. Ételeik szinte elképzelhetetlenek rizs nélkül, van ahol pergősebbre párolják, van ahol pedig ragacsosabb fajtát készítenek, sok desszerthez is felhasználják. Leghíresebb ételeik a Pad Thai és a Tom Yum Kung, az utóbbi egy kókusztejes fűszeres leves, sokféleképpen készítik. És jöjjön az én receptem.

Hozzávalók:

- 500 g csirkemell

- 1 ananász konzerv 

- 200 g kókuszkrém 

- 1  hagyma, 2 gerezd fokhagyma 

- 2 db thai orange chili parika vagy bármilyen gyümölcsös ízvilágú chili paprika

- 2 tk. thai curry fűszerkeverék

-  1 tk. citrombors

- fél citrom

- olaj

Elkészítés

A húst kis kockákra feldarabolom, megsózom majd félreteszem. A hagymát és a fokhagymát felaprítom és olajon megpirítom, előbb a hagymát, utána a fokhagymát is hozzáadom. A hagymára dobom a chilit, (én most thai orange-ot, és egy kis habanerot használtam a gyümölcsös ízek miatt) kicsit megpirítom. A húst beleteszem és fehéredésig pirítom, majd megszórom citromborssal és thai curry porral. Ezután ráöntöm a kókuszkrémet és felöntöm az ananász levével, majd 10-15 percig főzöm, ha nem puhult meg a hús, akkor még főzöm egy kicsit. Belereszelek egy kis citrom héjat és hozzányomom a citrom levét, beleöntöm a darabolt ananászt és még pár percig forraljuk. Köretként párolt rizst készítek hozzá. 

Szólj hozzá

thai recept citrom szárnyas chili ananász