2015. nov 09.

Mi is a cider...

írta: kssbnc
Mi is a cider...

...avagy Bulmers vagy Magners?

Sziasztok!

A hétvégén írnom kellet a tanulmányaimhoz egy beadandót, és a cidert választottam témaként. Gondoltam leírom itt a blogon is amiket találtam, végül is ez is a témába vág. 

letoltes.jpg
Egy kis történelem:

Az almabor főleg a nyugati kultúrákban terjedt el, a leglelkesebb fogyasztói a britek, viszont fogyasztják jelentős mennyiségben, más nyugat-európai országokban, az Egyesült Államokban, Kanadában és Ausztráliában is. Meglepő, hogy az angolok fogyasztják a legtöbbet, pedig eredetileg a franciáktól származott át a szigetországba. A franciák cidre-nak, a németek apfelwein-nak, a spanyolok sidre-nak a csehek jablečné víno-nak nevezik. Francia ország normandiai vidékéről származik és innen került. Az első cider készítő mesterek 1205 táján telepedtek le Norfolkban Richmond környékén. Ez idő tájt Földnélküli János uralkodott ezen a területen. Hamarosan nagyon népszerű lett és egész Yorkshire megyében elkezdték gyártani. Az Oxford English Dictionary 1315-ös kiadásába már hivatalosan is szerepel a cider szó. A cider szó a héber shekar szóból ered, ami erős erjesztett italt jelent, ez a szó a görög nyelvbe sikera, a latinba pedig sicera ként került be. Az ó-francia nyelvben cisdcre ként jelent meg, és ők értették először ez alatt a szó alatt az erjesztett almabort, egyébként még ma is nagyon népszerű és a franciák egyik kultikus italának a clavadosnak is ez az alapja, ami egy almapálinka. Viszont hiába volt ennyire népszerű a franciáknál, az angolok által terjedt el a világon. Népszerűségének csúcspontja a 17-18. században volt. Később a különböző olcsó italok, mint például a gin kiszorította a kocsmákból, és már csak ott fogyasztották, ahol készítették is. Később a 20. század során újra felvirágzott, mivel egyre jobban elterjedtek a pub-ok és kialakult a pub kultúra. Elsősorban a fiatalok között népszerű, és Angliában minden kocsmában kapható több féle csapolt változat is. 

bulmers.jpg

Mi is a cider és hogyan készül ?

A cider igazából egy borfajta, ami almából készül, viszont szénsavas ezért gondolják sokan azt, hogy ez sör. Se komló, se maláta, semmilyen más fajta gabona féle nincs benne ezért nincs semmi köze a sörhöz. Alkohol tartalma a sörével egyezik meg nagyjából. Édessége az egészen száraztól az édesig terjed, valamint a szénsavassága is széles skálán mozog. Kis mennyiségben egészséges, mivel tele van antioxidánsokkal és fenolokkal, amik segítik az érrendszer és a szív működését. 

Általában nem a legjobb minőségű almákból készül. Ledarálják az almákat, majd kipréselik a levüket. Az alma átlagos lényeredéke 65%, azaz 1,5 kg almából 1 liter almalevet tudunk kinyerni. Általában ebben 120 g cukor található, amiből körülbelül csak 6°alkohol tartalom érhető el. Az ilyen alacsony alkohol tartalmú bor, meglehetősen hajlamos a különböző borbetegségekre, ezért gyorsan el kell fogyasztani. Ha nem palackozzák, akkor két hétig áll csak el, és ha a palackozott változatot kinyitjuk, és nem fogyasztjuk el néhány órán belül, akkor borvirág jelenhet meg. Eltarthatóságukat, úgy növelik meg, hogy cukrot adnak hozzá az almaléhez, így megnő az alkohol tartalom 11 % körülire, és jobban eltartható, de ez is csak 2 évig maximum, ha be van palackozva. Két féle almát használnak hozzá, ezek aránya adja meg a jellegzetes alap ízt. Ezek ehetetlen kemény és nagyon rostos alma fajták, az egyik keserű-édes a másik pedig keserű-éles fajta, ezeket Angliában használják, a hagyományos cider elkészítéséhez. A világ többi részén étkezési célú és rétes almát kevernek össze, ezért teljesen más karakterük lesz, mint a hagyományos angol cidereknek.


Két féle módon lehet szüretelni az almákat. Az egyik a kézi szüretelés, a hagyományos területeken még mindig így szedik, mivel a nagy fákat nem lehet géppel szüretelni ez sokkal lassabb, viszont kíméletesebb. A tömeges termelésnél, a fákat próbálják kisebb magasságúra nevelni és standard méretet létrehozni, így lehetővé válik a gépi szüretelés, ami alatt viszont az almát több ütődés éri, ami nem tesz jót neki, de felgyorsul a folyamat.


Az almákat szüretelés után vízsugárral egy futószalagon lemossák, majd egy darabolóba kerülnek, ahol péppé darálják, őket Ezek után a présbe kerülnek, ahol minden lét kipréselnek egy hordóba, ahol hagyják, hogy megerjedjen, ez a folyamat alacsony (10-15 °C-on) történik. Mielőtt minden cukor elforr, tölgyfahordóba zárják légmentesen, és tovább erjed még egy kicsit, az így keletkezett szén-dioxidtól lesz szénsavas a bor. A megmaradt kipréselt almát, állat takarmányként hasznosítják később. Egyes vidékeken körtét használnak alma helyett, ezt perrynek nevezik

Akkor most Bulmers vagy Magners? 


Aki szívesen iszik az itthon olcsóbban kapható, rettentően édes, üdítő ízű almaborokon kívül is cidert, az tapasztalhatta, hogy a piacon kétféle Bulmers elnevezésű cider található. Nem tévedés történt, még a név jogai sem sérültek, hanem valójában két féle Bulmers létezik. A különbség ízekben is erőteljesen
megjelenik.

A történet Írországban Clonmelben kezdődött, ahol egy fiatal fiú William Magner cider készítésbe kezdett 1935-ben. Hamarosan nagyon népszerű lett a cidere és terjeszkedni szeretett volna ezért segítséget kellett kérnie, Angliába utazott ahol egy másik cider gyártóval összefogtak, ezt az embert H. P. Bulmer-nek hívták. Üzleti partnerek és barátok lettek így Magner ciderét Bulmers néven kezdték el árulni Írországban. Bizonyos idő elteltével a partnerek szétváltak, ám megengedték Magner-nek, hogy Írországban továbbra is Bulmersnéven árulja a ciderét.  Annyira népszerű lett a Magners Írországban, hogy szerették volna exportálni más országokba is, de ezt a licensz jogok miatt nem tehették meg Bulmers néven, így hát új nevet kellett kitalálniuk, így keletkezett a Magners, az alapító tiszteletére. 

magners.jpeg
H.P. Bulmer 1887-ben alapította cégét Hereford-ban. A brandnak két cider van a birtokában a Bulmers és a Stongbow. A céget felvásárolta a Heineken International, így most hozzájuk tartozik ez a két márka. Ez a cég gyártja a világ cidereinek 65 %-át. A legnagyobb ellenfelük az egykori barát cége, vagyis a cégcsoport, aki azt felvásárolta és ezzel megszerezte a Magners brandet, a C&C Group. A történet 1889-ben kezdődik, amikor a két Bulmer testvér, apjuktól 1760 font kölcsönt vett fel. Vásároltak egy 3,2 hektáros földet és létrehozták az első malmukat. A cider készítés során az erjesztés alatt a kevés élesztő miatt nagyon svanyú ciderek készültek, így hát Fred a másik testvér egyik barátja, Dr. Herbert Durham létrehozta az első tiszta cider élesztő kultúrát. Ezzel kezdődött el a ciderek tömegese gyártása. Bulmert 1911-ben, a Királynő Cider Készítőjévé léptették elő és, azóta is a Bulmers a hivatalos királyi cider márka.

bulmers-cider-logo.jpg

Szólj hozzá

alma gasztro almabor cider bulmers