Fűszeres sütőtök krémleves...
...avagy folytatódik az ősz.
Sziasztok !
Ma előkerült egy tipikus őszi étel, a sütőtök krémleves. Egyszerű, viszont egy kicsit időigényes elkészíteni, mivel a töknek kell idő, hogy megsüljön. Többféle módon lehet elkészíteni, én most egy érdekesebb változatot készítettem, saját ötlet alapján fűszereztem, egy kicsit előrehozva a karácsonyi időszak hangulatát.
Hozzávalók:
- 1 közepes sütőtök
- 1 nagy szem burgonya
- 1 nagy sárgarépa
- 3 dl tejszín
- 500 ml víz
- 0,5 dl narancslé ( vagy 1 narancs leve )
- vaj
- só,bors
- fahéj, gyömbér, szerecsendió, szegfűszeg
Elkészítés:
A sütőtököt félbevágom kikaparom a magokat, majd feldarabolom, a répát megtisztítom és szintén felvágom. Egy nagyobb tepsibe alufóliát rakok, és ráteszem a répát és a tököt, meglocsolom egy kis olívaolajjal, és megtűzdelem az egész szegfűszeggel. Összekeverem a fahéjat a gyömbért és a szerecsendiót, majd megszórom a keverékkel a tököt és a répát. 200 °C-os, előmelegített sütőben 1,5 órát sütöm - ha nem sült meg akkor még visszatolom - miután megpuhult fentebb veszem a hőmérsékletet és kicsit megpirítom. A répára figyeljünk hamarabb ki kell venni, mert nagyon megég, kb. egy óra alatt kész a répa. Közben a krumplit megfőzöm sós vízben, majd leszűröm.
Ha kész a tök kiszedem belőle a szegfűszeget,és kikaparom a húsát. Egy edényben vajat melegítek és rádobom a tököt, a répát és a krumplit, hozzáadom a narancslét és a tejszínt, botmixerrel pürésítem. Felöntöm a vízzel, ha túl sűrű még öntök hozzá, és összekeverem. Sózom, borsozom, illetve ha nem elég intenzív, még rakok bele a fűszerekből, amivel megszórtam a tököt, 5-10 perc alatt összefőzöm. Tökmaggal, tökmag olajjal tálalom.