2015. okt 29.

Fűszeres sütőtök krémleves...

írta: kssbnc
Fűszeres sütőtök krémleves...

...avagy folytatódik az ősz.

Sziasztok !

Ma előkerült egy tipikus őszi étel, a sütőtök krémleves. Egyszerű, viszont egy kicsit időigényes elkészíteni, mivel a töknek kell idő, hogy megsüljön. Többféle módon lehet elkészíteni, én most egy érdekesebb változatot készítettem, saját ötlet alapján fűszereztem, egy kicsit előrehozva a karácsonyi időszak hangulatát. 

Hozzávalók:

- 1 közepes sütőtök 

- 1 nagy szem burgonya

- 1 nagy sárgarépa 

- 3 dl tejszín 

- 500 ml víz 

-  0,5 dl narancslé ( vagy 1 narancs leve )

- vaj

- só,bors

- fahéj, gyömbér, szerecsendió, szegfűszeg

Elkészítés:

A sütőtököt félbevágom kikaparom a magokat, majd feldarabolom, a répát megtisztítom és szintén felvágom. Egy nagyobb tepsibe alufóliát rakok, és ráteszem a répát és a tököt, meglocsolom egy kis olívaolajjal, és megtűzdelem az egész szegfűszeggel. Összekeverem a fahéjat a gyömbért és a szerecsendiót, majd megszórom a keverékkel a tököt és a répát. 200 °C-os, előmelegített sütőben 1,5 órát sütöm - ha nem sült meg akkor még visszatolom - miután megpuhult fentebb veszem a hőmérsékletet és kicsit megpirítom. A répára figyeljünk hamarabb ki kell venni, mert nagyon megég, kb. egy óra alatt kész a  répa. Közben a krumplit megfőzöm sós vízben, majd leszűröm. 

Ha kész a tök kiszedem belőle a szegfűszeget,és kikaparom a húsát. Egy edényben vajat melegítek és rádobom a tököt, a répát és a krumplit, hozzáadom a narancslét és a tejszínt, botmixerrel pürésítem. Felöntöm a vízzel, ha túl sűrű még öntök hozzá, és összekeverem. Sózom, borsozom, illetve ha nem elég intenzív, még rakok bele a fűszerekből, amivel megszórtam a tököt, 5-10 perc alatt összefőzöm. Tökmaggal, tökmag olajjal tálalom.        

Szólj hozzá

leves sütőtök recept fűszer pupmpkin