2015. nov 11.

Sörfajták...

írta: kssbnc
Sörfajták...

... avagy mi is az Ale, a Lager és társaik?

d9d10e6936fc110ed5ce31546956c112.jpg

Sziasztok ! 

 

A múlthéten egy kézműves sörözőben jártunk, ahol ezt a képet láttam a falon. Eszembe jutott, hogy szinte mindenki szereti a sört, de nem sokat tudunk róla. Nézzük, milyen fajták vannak és mik a különbségek.

Ahogy a képen is látszik, két fő csoport van: az Ale és a Lager. 

A felső erjesztésű sörök csoportjába tartoznak az Ale fajtájú sörök. A nevüket onnan kapták, hogy a készítés során az élesztő a sörlé tetején lebeg, magasabb hőmérsékleten és rövidebb ideig erjesztik. Főleg Angliában elterjedt fajta. Sok végtermék marad a sörökben, ettől lesz kicsit gyümölcsös ízük, illatuk. Ez a kategória tartalmazza a legtöbb sörfajtát.

A Lager típusú sörökhöz a nőivarú komló virágát használják fel. Az erjesztés során az élesztő leülepedik a sörlé aljára. Alacsony hőmérsékleten erjesztik hosszú ideig, ettől lesz különleges ízük. Erről az eljárásról kapták a nevüket is, melyet magyarul ászokolásnak hívnak. Ez az eljárás a legelterjedtebb a mai világban, az ipari sörfőzés is nagyobbrészt ezt alkalmazza.

 

Érdekesebb altípusok: 

Búzasör:

Ez egy felső erjesztésű sörfajta, minimum 50% búzamalátából készül. Fanyar, száraz sör, készül belőle szűrt és szűretlen fajta is. Nem szabad bele citromot tenni, ez a szokás régebben alakult ki, amikor a gyenge minőséget akarták ezzel elfedni.

Indian Plae Ale:

Az angol gyarmatosítás korszakában alakult ki. Az volt a cél, hogy a hosszú utat Indiától Angliáig kibírja. Jellemzően magas komlótartalmú, kesernyés sör.

Porter: 

Ez szintén egy felső erjesztésű ale. Az egyik legízletesebb fajta, édeskés, pörkölt aromával. Nem szabad hűtve fogyasztani.

Pils:

Ez már egy alsó erjesztésű sör. Csehországból indult és Németországban tökéletesítették. Lágy, komlóízű sör, mivel komló tartalma igen magas. Aki szereti a sör habját, annak kiváló választás, mivel tartós habréteggel rendelkezik.

Alkoholmentes sör:

Ezek a sörök alacsonyabb cukortartalmú sörléből készülnek. A normál sörök esetében a cefre szárazanyag tartalma 11% körül van, viszont itt csak 6% található. Nem teljesen igaz, amit a sör neve állít, hiszen szinte az összesben található minimum 0,5% alkohol.

Szólj hozzá

sör gasztro beer beer expert