2016. jan 08.

Kínai csirkefalatok gyömbéres salátával, basmati-vad rizs keverékkel...

írta: kssbnc
Kínai csirkefalatok gyömbéres salátával, basmati-vad rizs keverékkel...

...avagy egy kis ázsiai fúzió.

Sziasztok!

Egy kisebb szünet után egy keleti étellel térek vissza. Ha már besokalltál a karácsonyi zsíros ételektől, ez recept jól jöhet. A salátához szinte mindenféle zöldség használható, de legjobbak a ropogós salátafélék és más ropogós zöldségek. Sajnos mivel tél van, így kevés fajtát tudtam csak felhasználni. Bármilyen rizst készíthetünk, de én most ezt az illatos indiai rizsfajtát választottam, nem túl olcsó, de nagyon finom és egészséges. Gyorsan elkészíthető étel, és nem tartalmaz sok kalóriát se, így akik diétára adták a fejüket, azok is ehetik, főleg ha basmati rizzsel készítjük. Én még készítettem hozzá üvegtésztát, de ez szintén elhagyható. A csirkéhez a fűszerkeveréket készen az Ázsia bt.-ben megkaphatjuk, de összeállíthatjuk magunknak is. Lássuk a receptet.sam_4683.JPG

Hozzávalók:

Saláta:

- fél fej jégsaláta

- fél fej lilakáposzta

- 1 csomó hónapos retek

- 2 répa

- 4 szál póréhagyma

- fél citrom leve

Öntet:

- 1 zacskó savanyított gyömbér

- 3 ek. szójaszósz 

- 1 lime leve

Csirke:

- 500 g csirkemell

- kínai fűszerkeverék (koriander, fahéj, édesköménymag, szegfűszeg, gyömbér, kapormag, ánizs, csillagánizs)

- 3 ek. szójaszósz

- 2 ek. olaj

Rizs:

- 250 g basmati rizs

- 1 ek. olaj

Elkészítés:

A csirkemellet falatnyi kockákra daraboljuk fel, szórjuk meg a fűszerekkel, adjuk hozzá az olajat és a szójaszószt, ha van időnk tegyük hűtőbe egy éjszakára.

A salátához a jégsalátát és a lilakáposztát vékony csíkokra vágjuk fel, a répából egy hámozó segítségével vékony csíkokat szeljünk, a póréhagymát és a retket pedig karikázzuk fel. Keverjük össze a salátát a citrom levével. Az öntethez a gyömbért (a levét is), a szójaszószt és a lime levét keverjük össze.

A rizst mossuk át, majd egy sütőben is használható edényben pirítsuk meg az olajon, amíg kifehéredik. Egy másik edényben vagy vízforralóban közben forraljunk fel kétszeres mennyiségű vizet, sózzuk meg. Ha a rizs kifehéredett öntsük rá a forró sós vizet, keverjük meg, forraljuk egy kicsit, majd fedjük le és 180 °C-os sütőben 20 perc alatt pároljuk készre. Ha kész, hagyjuk állni 5 percet, és utána keverjük el.

Az üvegtésztát forró vízzel öntsük le és hagyjuk állni 10-15 percig, addig a rizs is elkészül. Tálalhatjuk külön vagy a salátával összekeverve is. Lisztérzékenyek is fogyaszthatják. 

Miközben készül a rizs és a tészta, egy vastag aljú serpenyőben forrósítsunk fel egy kis olajat. Ha forró a serpenyő, tegyük bele a csirkemellet és pirítsuk pár percig magas hőfokon, ezután vegyük lentebb a hőmérsékletet, így átsül, viszont nem szárad ki. 10-15 perc alatt elkészül.  

Tényleg egy nagyon gyors recept, és finom a végeredmény. Jó étvágyat! 

 

Szólj hozzá

csirke ázsia kínai szárnyas