2015. sze 28.

Narancsos sertés, rozmaringos krumplipürével...

írta: kssbnc
Narancsos sertés, rozmaringos krumplipürével...

...avagy multikulti ebéd készül.

Sziasztok ! 

A héten úgy döntöttem, hogy jó ötlet lenne pár érdekes alapanyagot a spájzból felhasználni, valamint a fagyasztót is ideje volt kiüríteni,úgyhogy kitaláltam egy jó kis receptet. 

Pár szó az alapanyagokról:

Marmelád(narancs) :

Semmiképp nem keverendő össze lekvárral ( itt is érvényes a miden bogár rovar szólás ) , ugyanis ez a lekvárféle, csak citrus félékből készülhet. Fontos feltüntetni a címkén, hogy benne van e a citrusféle héja, mivel ez allergiás reakciókat is válthat ki az emberek minimális százalékánál. Nem egy túl drága alapanyag , nagyobb bevásárlóközpontokban, illetve delikáteszekben megtalálható.

Szója szósz (sötét) :

Ez mindenki számára ismert alapanyag. Az már érdekesebb, hogy rengeteg fajta van belőle.Van belőle világos, ami sósabb és könnyebb , valamint a sötét ami kevésbé sós, de testesebb. Ezeken kívül szinte az összes kelet-délkelt ázsiai országnak megvan a rájellemző szója szósz fajtája . Én itt most egy sötét szója szószt használtam. 

Hozzávalók:

Sertés:

700 g sertés comb (szeletelve, 2 cm-es szeletek) 

Pác:

100 g narancs marmelád 

1-2 ek sötét szójaszósz

1 ek. olívaolaj

2 ek. méz

1 ek. mustár

só 

cayenne bors ( esetleg más csípős chili por )

gyömbér

2 gerezd fokhagyma

szerecsendió 

Krumplipüré:

1 kg burgonya 

2-3 szál rozmaring 

50 g vaj

300 ml tej

Mártás:

200 g narancs marmelád 

2 ek mustár 

2 ek szójaszósz 

2 ek méz 

1 ek almaecet 

só 

gyömbér 

Elkészítés:

Összekeverem a páchoz való dolgokat botmixerrel (mivel a narancslekvár nagyon sűrű ) , ha világos szója szószt használunk, akkor kevesebb só kell hozzá , belenyomom a fokhagymát. A húst besózom egy kevés sóval, majd bekenem a páccal, hogy mindenhol érje és egy éjszakára a hűtőbe rakom. 

A krumplit megpucolom és apró kockákra vágom, majd egy lábas sós vízben felteszem főzni. Miután megfőtt a krumpli (kb. 30- 40 perc ), pürésítem, hozzáadom a vajat, majd elkezdem a tejet is hozzáönteni , nem biztos, hogy kell mind, ez függ a krumplitól is, annyit öntök hozzá, hogy megfelelő sűrűségű legyen és jól elkeverem krémes állagúra. Lehúzom a rozmaring száráról a leveleket és feldarabolom őket, majd hozzáadom a püréhez , megsózom ízlés szerint.

Egy teflonserpenyőben ( lehet grill serpenyő is akár ) , kevés olajat felhevítek. Belerakok annyi húst amennyi elfér szellősen egymás mellett , és az egyik oldalát sütöm 8-10 percig ( minél tovább sül annál szárazabb lesz ) , majd megfordítom és  másik oldalát is ugyanannyi ideig sütöm. ( Ne szúrjunk bele a húsba a villával, mert kifolynak, értékes nedvek.)

Ugyanabba a serpenyőbe amiben a húst sütöttem, beledobom a mustárt és picit megpirítom, majd hozzá adom a marmeládot , és alacsonyabbra veszem  a hőfokot, nehogy megégjen a lekvár. Hozzáöntöm a szójaszószt és az almaecetet , összekeverem , majd belecsorgatom a két kanál mézet , és ízesítem sóval, gyömbérrel. Mártás sűrűségűre, forralom, folytonos keverés mellett nehogy megégjen.

Tálalás:

A tányér közepére szedek krumplipürét, ráfektetek egy vagy két szelet húst, A hús tetejére locsolok a mártásból. Karikázott citrusfélékkel lehet díszíteni 

Szólj hozzá

recept narancs sertés