Narancsos sertés, rozmaringos krumplipürével...
...avagy multikulti ebéd készül.
Sziasztok !
A héten úgy döntöttem, hogy jó ötlet lenne pár érdekes alapanyagot a spájzból felhasználni, valamint a fagyasztót is ideje volt kiüríteni,úgyhogy kitaláltam egy jó kis receptet.
Pár szó az alapanyagokról:
Marmelád(narancs) :
Semmiképp nem keverendő össze lekvárral ( itt is érvényes a miden bogár rovar szólás ) , ugyanis ez a lekvárféle, csak citrus félékből készülhet. Fontos feltüntetni a címkén, hogy benne van e a citrusféle héja, mivel ez allergiás reakciókat is válthat ki az emberek minimális százalékánál. Nem egy túl drága alapanyag , nagyobb bevásárlóközpontokban, illetve delikáteszekben megtalálható.
Szója szósz (sötét) :
Ez mindenki számára ismert alapanyag. Az már érdekesebb, hogy rengeteg fajta van belőle.Van belőle világos, ami sósabb és könnyebb , valamint a sötét ami kevésbé sós, de testesebb. Ezeken kívül szinte az összes kelet-délkelt ázsiai országnak megvan a rájellemző szója szósz fajtája . Én itt most egy sötét szója szószt használtam.
Hozzávalók:
Sertés:
700 g sertés comb (szeletelve, 2 cm-es szeletek)
Pác:
100 g narancs marmelád
1-2 ek sötét szójaszósz
1 ek. olívaolaj
2 ek. méz
1 ek. mustár
só
cayenne bors ( esetleg más csípős chili por )
gyömbér
2 gerezd fokhagyma
szerecsendió
Krumplipüré:
1 kg burgonya
2-3 szál rozmaring
50 g vaj
300 ml tej
só
Mártás:
200 g narancs marmelád
2 ek mustár
2 ek szójaszósz
2 ek méz
1 ek almaecet
só
gyömbér
Elkészítés:
Összekeverem a páchoz való dolgokat botmixerrel (mivel a narancslekvár nagyon sűrű ) , ha világos szója szószt használunk, akkor kevesebb só kell hozzá , belenyomom a fokhagymát. A húst besózom egy kevés sóval, majd bekenem a páccal, hogy mindenhol érje és egy éjszakára a hűtőbe rakom.
A krumplit megpucolom és apró kockákra vágom, majd egy lábas sós vízben felteszem főzni. Miután megfőtt a krumpli (kb. 30- 40 perc ), pürésítem, hozzáadom a vajat, majd elkezdem a tejet is hozzáönteni , nem biztos, hogy kell mind, ez függ a krumplitól is, annyit öntök hozzá, hogy megfelelő sűrűségű legyen és jól elkeverem krémes állagúra. Lehúzom a rozmaring száráról a leveleket és feldarabolom őket, majd hozzáadom a püréhez , megsózom ízlés szerint.
Egy teflonserpenyőben ( lehet grill serpenyő is akár ) , kevés olajat felhevítek. Belerakok annyi húst amennyi elfér szellősen egymás mellett , és az egyik oldalát sütöm 8-10 percig ( minél tovább sül annál szárazabb lesz ) , majd megfordítom és másik oldalát is ugyanannyi ideig sütöm. ( Ne szúrjunk bele a húsba a villával, mert kifolynak, értékes nedvek.)
Ugyanabba a serpenyőbe amiben a húst sütöttem, beledobom a mustárt és picit megpirítom, majd hozzá adom a marmeládot , és alacsonyabbra veszem a hőfokot, nehogy megégjen a lekvár. Hozzáöntöm a szójaszószt és az almaecetet , összekeverem , majd belecsorgatom a két kanál mézet , és ízesítem sóval, gyömbérrel. Mártás sűrűségűre, forralom, folytonos keverés mellett nehogy megégjen.
Tálalás:
A tányér közepére szedek krumplipürét, ráfektetek egy vagy két szelet húst, A hús tetejére locsolok a mártásból. Karikázott citrusfélékkel lehet díszíteni