2015. dec 01.

Pizzatészta és házi paradicsomszósz....

írta: kssbnc
Pizzatészta és házi paradicsomszósz....

....avagy egy kis szelet Olaszország.

Sziasztok !

A legújabb recept. A pizzatészta egyszerű, de nagyon finom, a paradicsom szósz pedig bármelyik készen kapható társát lekörözi. Érdemes otthon elkészíteni, sokkal finomabb, mint a rendelhető pizzák, nincs lespórolva róla a feltét, és még olcsóbb is. A tésztába nem kell semmilyen tej, tojás és egyéb ilyen felesleges hozzávalók, csak liszt, élesztő felfuttatva, olívaolaj és só. A pizzán a feltét alá rakjuk a sajtot ne a tetejére. 

pizza.jpg

Pizza tészta:

Hozzávalók:

- 500 g liszt

- 300 ml víz

- 2,5 dkg élesztő

- 3 ek. olívaolaj

- 1 tk. cukor

- 1 tk. só

Elkészítés:

Kézmeleg vízben keverjük el az élesztőt, a cukrot és az olívaolajat, majd hagyjuk felfutni. A lisztet keverjük el a sóval, és ha felfutott az élesztő, öntsük hozzá azt is. Dolgozzuk össze egy tésztagolyóvá, dagasszuk 10 percig, amíg teljesen sima lesz. Az edényt lisztezzük ki, tegyük vissza a tésztát és fedjük le. Egy langyos helyen hagyjuk egy órát kelni. Ha duplájára kelt, gyúrjuk át újra és vágjuk akkora darabokra, amekkorákat fel szeretnénk használni, az egész tészta egy nagy tepsire lesz elég, ha elfelezzük, akkor két normál méretű pizza lesz belőle. Formázzuk a tepsi méretére, kenjük ki a tepsit olívaolajjal és tegyük bele a tésztát, kézzel húzgáljuk ki a széléig.

Paradicsomszósz:

Hozzávalók:

- 1 fej hagyma 

- 3 gerezd fokhagyma 

- 150 g sűrített paradicsom 

-  petrezselyem, oregano, bazsalikom, kakukkfű

- só, bors

- olívaolaj

- víz

Elkészítés:

Kevés olívaolajon fonnyasszuk meg az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Adjuk hozzá a paradicsompürét és pirítsuk le, ettől elveszik a nyers íze. Öntsük fel annyi vízzel, hogy könnyen kenhető állagú legyen. Sózzuk borsozzuk és forraljuk fel. Fűszerezzük meg és forraljuk még egy kicsit. Ha nem használjuk fel az egészet, akkor le is fagyaszthatjuk, de ennyi pont elég lesz ekkora adag tésztához.

 

A tésztát kenjük meg a paradicsomszósszal, de ne túl vastagon, mert elázhat a tészta. Tegyük rá a feltétet,ami   bármi lehet, az eredeti pizzán a mozzarella alulra kerül. (Ha mozzarellát használunk, érdemes kinyomkodni belőle a vizet, mert ez szintén eláztatja a tésztát.)  Fontos, hogy minél magasabb hőmérsékleten, gyorsan süssük a pizzát, kapcsoljuk a sütőnket a legmagasabb hőfokra és az alsó rácson süssük a pizzát. (Nem fog megégni, rendes kemencében 485 fokon is süthetik,ennyit még ha akarunk se tudunk elérni, viszont figyeljünk, nehogy  aljára mert az oda tud kapni.) 10-15 perc alatt készre sül. Ha nem akarjuk, hogy elázzon, még annyit tehetünk, hogy néha kinyitjuk a sütőt és így eltávozik a gőz. 

Szólj hozzá

olasz vega recept pizza paradicsom szósz