Halászlé...
...avagy akkor jó a hal, ha paprikás.
Sziasztok !
A héten elkészült egy újabb karácsonyi klasszikus, a halászlé. Lehet szegedi vagy bajai, de szinte minden ünnepi asztalon megtalálható. A különbség a kettő között, hogy a szegedihez alaplevet főzünk a hal fejéből és csontjaiból, majd azt leszűrjük, passzírozzuk. A bajai halászlénél pedig minden alapanyagot egyszerre főzünk és nem kell külön alaplé.
Hozzávalók:
- 1 kg hal ( 600 g ponty és 400 g harcsa )
- 1 nagy fej hagyma
- 3 ek. édes őrölt paprika
- só
- 250 g gyufa tészta
- 1 dl száraz vörösbor
Elkészítés:
A halat besózzuk és félre tesszük, addig a tésztát megfőzzük. Pucoljuk meg a hagymát és daraboljuk fel apróra. Egy fazékba tegyük bele a hagymát, a sós halszeleteket és öntsük fel a tészta főzővizével úgy, hogy ellepje, ha szükséges, pótoljuk még vízzel. Kezdjük el főzni, ha felforrt, és a tetején megjelent a hab, akkor főzzük tovább, amíg a hab eltűnik. Ezután adjuk hozzá a 3 evőkanál csapott paprikát és sózzuk meg, és adjuk hozzá a bort is. (Óvatosan, mert a hal már eleve sós volt.) Ezután még 25-30 percig főzzük. Figyeljünk rá, hogy ne főzzük túl, mert a hal gyorsan szétfő. Tálalásnál kínálhatunk hozzá hegyes erős paprikát.