2015. dec 15.

Halászlé...

írta: kssbnc
Halászlé...

...avagy akkor jó a hal, ha paprikás.

Sziasztok ! 

A héten elkészült egy újabb karácsonyi klasszikus, a halászlé. Lehet szegedi vagy bajai, de szinte minden ünnepi asztalon megtalálható. A különbség a kettő között, hogy a szegedihez alaplevet főzünk a hal fejéből és csontjaiból, majd azt leszűrjük, passzírozzuk. A bajai halászlénél pedig minden alapanyagot egyszerre főzünk és nem kell külön alaplé. 

sam_4669.JPG

Hozzávalók:

- 1 kg hal ( 600 g ponty és 400 g harcsa )

- 1 nagy fej hagyma

- 3 ek. édes őrölt paprika 

- só

- 250 g gyufa tészta

- 1 dl száraz vörösbor 

Elkészítés:

A halat besózzuk és félre tesszük, addig  a tésztát megfőzzük. Pucoljuk meg a hagymát és daraboljuk fel apróra. Egy fazékba tegyük bele a hagymát, a sós halszeleteket és öntsük fel a tészta főzővizével úgy, hogy ellepje, ha szükséges, pótoljuk még vízzel. Kezdjük el főzni, ha felforrt, és a tetején megjelent a hab, akkor főzzük tovább, amíg a hab eltűnik. Ezután adjuk hozzá a 3 evőkanál csapott paprikát és sózzuk meg, és adjuk hozzá a bort is. (Óvatosan, mert a hal már eleve sós volt.) Ezután még 25-30 percig főzzük. Figyeljünk rá, hogy ne főzzük túl, mert a hal gyorsan szétfő. Tálalásnál kínálhatunk hozzá hegyes erős paprikát.

 

Szólj hozzá

leves halászlé hal fish paprika