2016. feb 11.

Thai zöld csirke curry / Thai Green Chicken Curry

írta: kssbnc
Thai zöld csirke curry / Thai Green Chicken Curry

For english please scroll down !

Sziasztok!

A mai napon egy jó kis ázsiai ételre vágytunk, mivel van egy saját receptem is erre, kézenfekvő volt, hogy azt dobjuk össze, de inkább most valami másra vágytam. Emlékeztem, hogy a születésnapomra kapott Jamie Olvier 30 percesek című könyvben volt egy szimpatikus recept, így nem is maradt más hátra, mint a bevásárlás. Természetesen, mint a legtöbb különleges ételhez, a kedvenc delikáteszembe ugrottam be az alapanyagokért. A curry gyorsan elkészül, tökéletes mellé a párolt rizs, mivel jól felveszi a szaftját. Feljött az ötlet, hogy mi lenne, ha barna rizst készítenénk mellé, így végül erre esett a választás, nem drága és egészségesebb, mint fehér társa, viszont tovább tart elkészíteni.

sam_4850.JPG

Hozzávalók:

- 750 g csirkemell

- földimogyoró olaj

- 400 g vegyes gomba

- 400 ml kókusztej

- 1 tyúkhúsleves kocka

- 200 g cukorborsó

- 6 kaffir lime levél

- 1/2 csokor thai bazsalikom

- 2 lime

Curry paszta:

- 4 gerezd fokhagyma 

- 2 salottahagyma 

- 1 hüvelykujj nagyságú friss gyömbér

- 2 thai citromfű

- 4 Bird's eye chili 

- 1 tk. őrölt kömény

-  1 csokor koriander levél

-  2 ek. halszósz

Párolt rizs:

- 500 g barna rizs 

- 1500 ml víz

- só

Elkészítés:

A curry pasztához pucoljuk meg a fokhagymát, a salottahagymát, a gyömbért, a thai citromfű külső héját húzzuk le, majd szeljük mindet nagyobb darabokra. Tegyünk bele mindent egy aprítóba, adjuk hozzá még a koriander felét, a köményt, a chilit és végül a halszószt (én szardella pasztát használtam, mivel az volt csak itthon, abból elég két kis teáskanálnyi), ezután aprítsuk össze.

Csíkozzuk fel a csirkemellet, egy laposabb edényben olajon pirítsuk meg, amíg barna nem lesz, majd szedjük ki, utána ugyanígy pirítsuk meg a gombákat is. 

Ha kivettük a gombákat, csökkentsük le a hőmérsékletet és tegyük a serpenyőbe a pasztát, majd pár perc alatt melegítsük át. Öntsük fel a kókusz tejjel, 400 ml forró vízzel és morzsoljuk bele a húsleves kockát, majd dobjuk bele a lime leveleket is. Forraljuk fel és további 10 percig főzzük, hogy kicsit elforrja a levét. 

Adjuk hozzá a csirkét, a gombát és főzzük további 5 percig. A vége előtt 2 perccel adjuk hozzá a cukorborsót is. Fűszerezzük sóval és borssal (ha szardellapasztát használtunk, nem biztos, hogy szükség lesz sóra). Ha kész, szórjuk meg a bazsalikommal és a koriander másik felével. 

És most jöjjön a rizs. A barna rizst sokkal tovább kel főzni, mint a fehéret, és nem is lesz olyan puha, viszont nekem kifejezetten ízlett. A rizst mossuk meg és 3-szoros forró vízben főzzük 45 percet, ezután szűrjük le és egy lefedhető edényben még tegyük félre, hogy 10 percet párolódjon a saját gőzében. 

Hi !

Today I made one of the Jamie Oliver recipes. It was delicious, very spicy and quick. The side was brown rice, which is healthier than the white one, but it take more time to do it. The brown rice is perfect with curries.

You can find the recipe here:

http://www.jamieoliver.com/recipes/chicken-recipes/thai-green-chicken-curry/#eiWBchAiyWeIkpGs.97

The recipe of the brown rice:

Ingredients:

- 500 g brown rice

- 1500 ml water

- salt

Method:

Boil the water in a large pot. Wash the rice in cold water, and add it to the boiled water, cook it for 45 minutes. When it is ready, pour the rice into a strainer and let it drain for a few seconds. Put in a pot, cover it and let the rice to steam for 10 minutes. At the end season it with salt. 

Szólj hozzá

thai csirke szárnyas rizs cukorborsó zöld curry