Csöröge fánk...
...avagy kicsit vissza farsanghoz.
Sziasztok!
A farsangi időszakban készítettem még el ezt az egyszerű, de nagyon finom ételt, sajnos akkor elfelejtettem megírni a bejegyzést hozzá, így most pótolom. Én jobban szeretem ezt a változatot, mint a szalagos fánkot, bár az az igazi farsangi jelkép.
Hozzávalók:
- 500 g liszt
- 3 tojássárgája
- 300 ml tejföl
- 100 g vaj
- 4 g porcukor
- csipet só
- olaj (a sütéshez)
- fahéjas porcukor (díszítéshez)
Elkészítés:
Először a lisztet morzsoljuk össze a hideg vajjal, majd ezután adjuk hozzá a többi hozzávalót és gyúrjuk addig, amíg szépen összeáll. Ezután 15-20 percre tegyük be a hűtőbe. Lisztezzünk be egy nyújtódeszkát és nyújtsuk ki fél centi vastagra (lehet kicsit vékonyabb is), majd vágjunk belőle rombusz alakú darabokat. A rombuszok közepére vágjunk egy rést és az egyik végét húzzuk át rajta, ettől lesz a jellegzetes alakja. Egy magasabb falú edényben melegítsünk olajat és süssük benne aranybarnára a fánkokat, nagyon kevés idő kell nekik, figyeljünk oda mert megéghetnek. A kisült fánkokat szórjuk meg a fahéjas porcukorral.