2015. sze 28.

Viva Mexico !

írta: kssbnc
Viva Mexico !

...vagy mégsem ?

Sziasztok !

A mai napon , újra neki álltam főzni, viszont most egy jóval ismertebb fogás volt a cél, a chili con carne , avagy "csilis bab ". Ezt az ételt valószínűleg mindenki ismeri ezen a bolygón. Rengeteg módon lehet elkészíteni, én most a saját verziómat írom le. Én magam fűszerezem, de lehet a boltokban kapni előre bekevert fűszerkeveréket hozzá, ami baromi drága szerintem, és sokkal jobb a saját ízlésünk szerint ízesíteni.

Egy kis érdekesség, ahogy meghalljuk , hogy chilis bab egyből mindenkinek Mexikó, nagy sombrerok  és a baromi erős chili paprika jut az eszébe. Viszont ez egy nagy tévedés , a chilis bab nem mexikói étel , hanem a tex-mex konyha ördögi szüleménye. És itt felvetődik a kérdés, hogy tex-mex az nem a mexikói konyha ? Nem, de annyi köze van a mexikói konyhához, hogy annak az alapjaiból építették fel. Ez a konyha főleg az USA déli részén, Texas és Arizona államokban található meg, de máshol is nagyon népszerű.Azonban a két konyha között nagy különbségek vannak.

A mexikói konyha rengeteg paprikát használ , és szinte minden kenyér , tortilla félét kukoricából készítenek. Meglepő , de nem jellemző a marhahús , inkább sertést , csirkét, valamint a tengerparti területeken halakat és tengergyümölcseit használnak. Sok zöldséget és gyümölcsöt tesznek az ételeikbe . Egy híresebb mexikói fogás, ami jól bemutatja a mexikói konyhát és azt , hogy mennyire más a tex-mex-től a mole poblano, azaz a csokis csirke.

A tex-mex konyha, amint írtam felhasznál alapokat a mexikói konyhából, de rengeteg más hatás érte a hódítók miatt,és ezáltal keveredett össze a két konyha.Jellemző a renget chili por és csípős paprika. Szinte mindenhez adnak paradicsomot, paradicsom pürét . Főleg marhahússal dolgozik ez a konyha , és a tésztaféléit nem kukoricából hanem búzából készíti. Rengeteg sajtot használ fel, reszelve, belekeverve, vagy szósz formájában. Tipikus ételek a chili con carne, burrito, taco és még sorolhatnám estig.

És most következzen a recept: 

Hozzávalók:

 - 600 g darált sertéslapocka 

- 1 zöld és 1 piros húsú paprika

- 1 fej vöröshagyma

- 3 gerezd fokhagyma

- só, bors

- 1 konzerv darabolt vagy egész paradicsom pürével együtt

- 2 konzerv vörös bab

- 200 g kukorica  vagy 1 konzerv kukorica

- kakukkfű, oregánó , bazsalikom (1-2 kk., de ízlés szerint változhat )

- 1/2 kk. gyömbér ( kevés kell, hogy ne érződjön ki az íze )

- 1/2 kk. cayenne bors (ami nem is bors, hanem chili parpika por )

- 1 kanál őrölt, édes pirospaprika

- oliva olaj

-tortilla , tortilla chips vagy 1 kg krumpli

Elkészítés:

A hagymát és a fokhagymát felaprítom . A paprikákat leszedem a magházról, kivágom az ereit és kikaparom a magokat, majd felcsíkozom és 1 cm-es kockákra vágom. Egy magasabb falú edénybe egy kis oliva olajat öntök ,és rádobom a hagymát meg a paprikát, megpirítom , majd beledobom a fokhagymát is, miután hozzáadjuk a fokhagymát figyeljük, nehogy megégjen, mert nagyon keserű lesz és tönkreteszi az ételt. Ráteszem a húst és megsózom 2-3 csipet sóval , majd megpirítom a húst is. A konzerv paradicsomot kis kockákra felvágom és a megpirult húshoz adom , a levével/pürével együtt .Végül hozzáöntöm a vörös babot és a kukoricát( a levéből annyit adjunk hozzá, hogy legyen  rendesen szaftja , én a babok levét adtam hozzá, a kukoricáét nem ) Majd miután mindent alapanyag benne van elkezdem fűszerezni, óvatosan egyszerre csak keveset , mert kivenni nem lehet. A cayenne borsból lehet kevesebbet, többet rakni ki mennyire szereti csípősen. Alacsonyabbra veszem a lángot , lefedem és kb. 40 percet hagyom főni . Megkóstolom, hogy megfőtt e a hús, majd elzárom. 

Köretnek süthetünk ki krumplit, vagy tálalhatjuk tortillával vagy tortilla chips-el .

Tálalás:

Egy mély tányérba szedjük , tetejére rakhatunk egy kis tejfölt, valamint a felhasznált fűszerek közül egy pár friss szálat. Egy külön tálba vagy tányérra, tortillát vagy tortilla chipset rakunk. Tálalhatunk még mellé Jalapeno paprikát, ami egy savanyított csípős paprika, és jól megy ehhez az ételhez.

Szólj hozzá

recept mexico sertés chili con carne tex-mex