2015. okt 26.

Fűszertan II.

írta: kssbnc
Fűszertan II.

...avagy jó, ha néha csíp.

Sziasztok !

A hetet a fűszeres bejegyzésem folytatásával kezdeném. A csípős, erős ízek mindenkit megosztanak, van aki szereti ha tüzet hány, van aki pedig már az erős paprika hegyét alig tudja megenni. De miért is csíp a paprika, vetődik fel a kérdés. Egy kapszaicin nevű anyag okozza a csípősséget, minél több található egy paprikában, annál csípősebb. A paprikák csípősségét a Scoville-skálán mérik, egysége az SHU. A tiszta kapszaicin 15-16 millió egység, a legerősebb paprika 2 millió egység felett van nem sokkal. A nálunk elterjedt paprikák nagyjából 2500 egységig kapaszkodnak fel, de pár fajta eléri a 10 ezer körüli értéket is, az Erős Pista pedig csak 1000 egység körül mozog. A kapszaicin a paprika ereiben található mirigyekben termelődik, ezért ezeket érdemes kivágni, ha nem szeretnénk, hogy nagyon csípős legyen. Enélkül is csípős lesz, mivel a magokba és a paprika húsába is jut valamennyi kapszaicin.

 

A kapszaicin a hőre reagáló idegvégződéseket ingerli, ezért érezzük forrónak és izzadunk tőle. Valószínűleg ez az oka annak, hogy a keleti, illetve a déli országokban - ahol nagy a hőség - terjedt el az erős paprikák használata, hogy lehűtsék magukat az emberek. A csípős paprikák fokozzák az anyagcserét és segítik a zsír lebontását, ezért diétázók is fogyaszthatják. Jól jöhet még megfázás, orrdugulás esetén is.  A csípős érzet elmulasztásában segíthet az alkohol, valamint a tej is.

Ezeket a nagyon erős paprikákat már nem gasztronómiai értékük miatt termesztik, hanem verseny folyik a termesztők között, hogy ki tudja "előállítani" a legerősebb paprikát. A '90-es években kezdődött a verseny, és az évtized közepén sikerült átlépni a 500 ezer egységnyi határt, a Red Savina Habaneroval. 2012-ben átlépték a 2 milliós értéket a Trinidad Moruga Scorpionnal. A legutóbbi rekorddöntés 2014-ben következett be, a Carolina Reaperrel, mely egy USA-ban termesztett fajta, és elérte a 2 millió 200 ezres értéket. Ez csak pár fajta, de szinte évente egy rekord döntés bekövetkezik. 

Néhány ismertebb fajta:

Piri piri: A másik neve Afrikai madárszem chili. 175 ezer körül mozog az SHU értéke A kontinensen nagy területeken nő vadon. Viszonylag kicsi paprika, 1-2 cm-es és vörös színű. A piri piri csirke szószához ezt a paprikát használják fel, érdemes elkészíteni ezt az ételt, később én is megpróbálom.

Habanero: Ez a paprika már a csípősebb fajták közé tartozik. 350 ezer körül van a maximális értéke. Dél-Amerikából származik, az Amazonas vidékéről. Gyümölcsös íze miatt érdemes használni különböző csípős szószok készítésekor. A legtöbb gyárilag előre elkészített szószban megtalálható ez a fajta. Feldolgozásakor érdemes kesztyűt használni, mert megmarhatja a bőrt.

Cayenne-i bors: Ez a fajta már előkerült az első bejegyzésben, és nem bors, hanem egy paprika fajta. 30-50 ezer SHU érték között mozog, ami az eddigiekhez képest kevés, de óvatosan bánjuk vele, mivel ez a magyar ízlésnek nagyon csípős. Szintén Dél-Amerikai fajta, valószínűleg összefügg Cayenne várossal is, ahol az európaiak megismerték az erős paprikákat. Ebből a fajta paprikából készül a Tabasco szósz is. 

Jalapeno: Talán az egyik leghíresebb erős paprikafajta. Mexikóban termesztik, Xalapa városában a mai napig hagyományos módon. A skálán 2500 és 10 000 SHU között mozog. A mexikói és a tex-mex konyhában ( lásd: http://eattheworld.blog.hu/2015/09/28/viva_mexico_386#more7849000) rengeteget használják. A legelterjedtebb fajtája a savanyított változat, valamint a chipotle a híres szárított, füstölt jalapeno. Salsa szószba érdemes belőle tenni. 

Érdemes a csípős paprikákat, egy zárt üvegben sötét helyen tárolni, így tovább megmarad az erejük. 

 

 

 

Szólj hozzá

gasztro paprika chili csípős pepper scoville