Lazac steak paradicsomos-cukkinis tésztával és kecskesajtos rukkolával...
...avagy az egyszerű néha a legfinomabb.
Sziasztok!
Az utóbbi hetekben feltűnt, hogy az Alkotmány utcában egy új halas üzlet nyílt. Tetszett a koncepció, élő akvárium volt berendezve, benne tarisznyarákok, homárok, ilyet itthon nem sok helyen lehet látni. Tervezgettem, hogy jó lenne halból készíteni valami ételt, így ellátogattunk a boltba. Kellemesen csalódtam, egy magas árakkal dolgozó boltot vártam, mivel a belváros közepén, a parlament mögött van, de még az átlagár alatt is volt a szint, és rengetegféle érdekes tengeri halat lehetett kapni, amit eddig frissen talán csak a Budaörsi Halpiacon lehetett beszerezni, ami ugyebár eléggé körülményes a távolság miatt. Egy lazacfilére esett a választás, mivel most nem egy egész halat szerettem volna sütni. Egy finom gyors recept alakult ki végül.
Hozzávalók:
- 600 g lazac
- só, bors,
- fél citrom leve
Tészta:
- 500 g rövid cső tészta ( penne, paccherotti, rigatoni )
- 1 konzerv darabolt paradicsom
- 1 fej vöröshagyma
- 1 cukkini
- 3 gerezd fokhagyma
- 100 ml tejszín
- bazsalikom, oregánó, kakukkfű
Saláta:
- 1 csomag rukkola
- 100 g kecskesajt
- 10-15 szem dió
Elkészítés:
A lazac bőréről kaparjuk le egy éles késsel a pikkelyeket, mossuk meg, sózzuk, borsozzuk és nyomjuk rá egy fél citrom levét, majd tegyük félre.
Tegyük fel főni a tésztát, közben készítsük el a szószt.
Aprítsuk fel a vöröshagymát és a fokhagymát, majd egy kis olajon pirítsuk meg, figyeljünk, hogy a fokhagyma ne égjen meg (kicsit később adjuk hozzá, mint a vöröshagymát). Adjuk hozzá a paradicsom konzervet a levével együtt és főzzük 5 percig, adjuk hozzá a fűszereket és főzzük még 5-10 percet. A végén adjuk hozzá a főzőtejszínt és keverjük el. Ha a tészta megfőtt, szűrjük le és öntsük rá a szószt. Egy vastagaljú serpenyőben a karikára vágott cukkinit grillezzük meg és adjuk hozzá a tésztához.
A salátához a kecskesajtot kockázzuk fel, a diót pedig aprítsuk fel, adjuk hozzá a salátához és jól keverjük el, hogy mindenhova jusson a sajtból és a dióból.
Utoljára készítsük el a lazacot, mert gyorsan elhűl. Egy vastagaljú serpenyőt forrósítsunk fel, tegyünk bele egy kis vajat, majd ha már jó forró, tegyük bele a lazacot a bőrös felével lefelé, süssük 3-5 percig (ne mozgassuk ha nem szükséges, mert összetörik a hal), majd fordítsuk meg és a másik felét is süssük ugyanennyi ideig. A sütési idő változhat a filé vastagságától és az ízlésünktől is, figyeljünk oda, hogy ne süssünk túl, mert rossz ízű lesz.