2016. jan 16.

Lazac steak paradicsomos-cukkinis tésztával és kecskesajtos rukkolával...

írta: kssbnc
Lazac steak paradicsomos-cukkinis tésztával és kecskesajtos rukkolával...

...avagy az egyszerű néha a legfinomabb.

Sziasztok!

Az utóbbi hetekben feltűnt, hogy az Alkotmány utcában egy új halas üzlet nyílt. Tetszett a koncepció, élő akvárium volt berendezve, benne tarisznyarákok, homárok, ilyet itthon nem sok helyen lehet látni. Tervezgettem, hogy jó lenne halból készíteni valami ételt, így ellátogattunk a boltba. Kellemesen csalódtam, egy magas árakkal dolgozó boltot vártam, mivel a belváros közepén, a parlament mögött van, de még az átlagár alatt is volt a szint, és rengetegféle érdekes tengeri halat lehetett kapni, amit eddig frissen talán csak a Budaörsi Halpiacon lehetett beszerezni, ami ugyebár eléggé körülményes a távolság miatt. Egy lazacfilére esett a választás, mivel most nem egy egész halat szerettem volna sütni. Egy finom gyors recept alakult ki végül.

sam_4690_1.JPG

Hozzávalók:

- 600 g lazac 

- só, bors, 

- fél citrom leve

Tészta:

- 500 g rövid cső tészta ( penne, paccherotti, rigatoni )

- 1 konzerv darabolt paradicsom

- 1 fej vöröshagyma

- 1 cukkini 

- 3 gerezd fokhagyma

- 100 ml tejszín

- bazsalikom, oregánó, kakukkfű

Saláta:

- 1 csomag rukkola 

- 100 g kecskesajt

- 10-15 szem dió

Elkészítés:

A lazac bőréről kaparjuk le egy éles késsel a pikkelyeket, mossuk meg, sózzuk, borsozzuk és nyomjuk rá egy fél citrom levét, majd tegyük félre.

Tegyük fel főni a tésztát, közben készítsük el a szószt.

Aprítsuk fel a vöröshagymát és a fokhagymát, majd egy kis olajon pirítsuk meg, figyeljünk, hogy a fokhagyma ne égjen meg (kicsit később adjuk hozzá, mint a vöröshagymát). Adjuk hozzá a paradicsom konzervet a levével együtt és főzzük 5 percig, adjuk hozzá a fűszereket és főzzük még 5-10 percet. A végén adjuk hozzá a főzőtejszínt és keverjük el. Ha a tészta megfőtt, szűrjük le és öntsük rá a szószt. Egy vastagaljú serpenyőben a karikára vágott cukkinit grillezzük meg és adjuk hozzá a tésztához.

A salátához a kecskesajtot kockázzuk fel, a diót pedig aprítsuk fel, adjuk hozzá a salátához és jól keverjük el, hogy mindenhova jusson a sajtból és a dióból.

Utoljára készítsük el a lazacot, mert gyorsan elhűl. Egy vastagaljú serpenyőt forrósítsunk fel, tegyünk bele egy kis vajat, majd ha már jó forró, tegyük bele a lazacot a bőrös felével lefelé, süssük 3-5 percig (ne mozgassuk ha nem szükséges, mert összetörik a hal), majd fordítsuk meg és a másik felét is süssük ugyanennyi ideig. A sütési idő változhat a filé vastagságától és az ízlésünktől is, figyeljünk oda, hogy ne süssünk túl, mert rossz ízű lesz. 

Szólj hozzá

olasz hal tészta rukkola paradicsom szósz