2016. feb 19.

Bocuse d'Or

írta: kssbnc
Bocuse d'Or

...avagy a szakácsok világbajnoksága.

Sziasztok!

A mai napon a gasztronómiai világ egyik legrangosabb versenyéről és annak kialakulásáról írok. A képeken a  győztes hal étel (1.) és a győztes hústál (2.) látható, Széll Tamás fogásai.

1428504015_6752_bocuse-dor.jpg

 

Idén Budapest kapta meg a lehetőséget, hogy megrendezze az Európa-bajnokságot a Bocuse d'Or keretén belül. A magyar selejtező február 18-án zajlott, az első helyezett Széll Tamás, az Onyx séfje lett, ezzel kvalifikálta magát az Európa-bajnokságra. A döntő mindig január végén a SIRHA kiállítás keretein belül zajlik Lyonban. Magyarország eddig kétszer jutott be a döntőbe, 2013-ban Széll Tamás ( 10. helyezett ) és 2015-ben Molnár Gábor ( 13. helyezett ) .

Az ötlet Paul Bocuse-tól származik, aki 1985-ben egy Lyonban rendezett kiállításon vetette fel, hogy szükség lenne egy színvonalas versenyre, ahol különböző országok szakácsai mérhetik össze tudásukat. Az első verseny 1987-ben kerülhetett megrendezésre és azóta két évenként rendezik meg.  

A kvalifikálás rendszere: 

A döntőbe összesen 24 ország jut be, ezt előtte selejtezők előzik meg, a világ különböző tájain.

- Bocuse d'Or Europe: 20 csapatból 12 jut be a döntőbe

-Bocuse d'Or Asia: 12 csapatból 4 jut be a döntőbe

-Copa Azteca: 12 csapatból 3 jut be a döntőbe

- A többi országból Nemzetközi Szervezőbizottság által 2 ország jut be ( Afrika,Észak-Amerika,Óceánia, Ausztrália, Közel-Kelet)

- A rendezők kiválasztanak 2 országot akik verseny nélkül, úgynevezett szabad kártyával jutnak be 

Az első és legfontosabb kikötés, hogy a versenyen mindennek frissen kell készülnie, egy kivétellel nem készíthetnek el előre semmit a versenyzők, ez a kivétel az alaplé. Fontos kikötés még, hogy a versenyzők által elkészített fogásoknak hordozniuk kell a saját országra jellemző vonalat is.  Egy hús és egy halételt kell elkészíteni, valamint mellé 3 fajta köretet. Az alapanyagokat 6 (hús) és 2 (hal)  hónappal a verseny előtt tudják meg. A zöldségeket és gyümölcsöket, csak a verseny előestéjén válogathatják össze, és semmi nem lehet feldarabolva, vagy előkészítve.  A résztvevőknek kötelező egy olyan köretet készíteni, amit az ottani "piacon" található alapanyagokból kell elkészítenie.

szell_hal.jpg

A csapat három főből áll, ebből ténylegesen kettő főz a konyhában. A chef végzi a fő műveleteket, kikötés, hogy 23 évesnél idősebb kell, hogy legyen. A commis chef a segíti a chef-et a verseny alatt, kikötés, hogy 22 évesnél fiatalabb kell hogy legyen. A verseny előtti felkészítésben segíti őket a trainer, itt nem szerepel semmi kikötés, bárki felkészítheti őket. 

A versenyzőknek 5 óra 35 perc áll a rendelkezésére, hogy elkészítsék a két fogást és a köreteket. A halat külön kell kitálalni az összes zsűrinek. A hús ételből egy tálat kell elkészíteni ezt a bemutatás után kell kitálalni, valamint egy minta tányért is ki kell tálalni. 

 

szell_hus.jpg

A zsűri 24 tagból áll, minden versenyző hoz egy tagot a zsűribe, így 
biztosítják, az egyenlőséget. A zsűriből 10 személy kóstolja a halakat, 10 a húsételeket és 2 főből áll a szűri elnöksége, akik mindkét fogást megkóstolják.Összesen 100 pontot kaphatnak  a versenyzők, ebből 60 pont az étel (íze, tálalás) , a többi pont a munkafolyamatokból, a konyha tisztaságából és egyéb verseny közbeni pontokból jön össze.
                                                                  

Szólj hozzá

verseny gasztro bocuse dOr